Factorii care duc la apariţia gingivitei

Dacă ai gingiile roșii, iritate, umflate și îți sângerează ușor când te speli pe dinți, e semn că ai gingivită. E o afecțiune frecventă și, dacă nu e tratată, poate da probleme mai grave.

22 aug. 2017, 08:35
Factorii care duc la apariţia gingivitei

Gingivita e cauzată de placa bacteriană –pelicula lipicioasă, compusă în principal de bacterii, dar și de proteine din salivă, din zaharuri și acizi, care se acumulează pe dinți. Placa aceasta se îngroașă și se întărește, formând tartrul, dacă dinții nu sunt periați corect, în mod regulat. Tartrul e factorul responsabil de apariția bolii caracterizată prin gingii inflamate și dureroase, sângerări, halenă (miros neplăcut al gurii), abces dentar.

Factori care favorizează boala

Cel mai bun mijloc pentru a lupta contra afecțiunii este de păstra o bună igienă buco-dentară. Tutunul, alcoolul, anumite medicamente sunt factori care favorizează boala. Tulburările hormonale, stresul, menopauza, diabetul pot grăbi instalarea gingivitei. Pornind de la simptome, un medic stomatolog va pune diagnosticul, apoi va examina cu atenție gingiile. La nevoie, specialistul poate recurge la o radiografie, pentru a vedea dacă osul este afectat.

Posibile complicații

Gingivita este prima etapă a infecției parodontale. Dacă aceasta progresează, poate atinge țesuturile profunde, deci poate ajunge la os. În timp, acest lucru duce la căderea dinților, dar are efect și asupra stării generale de sănătate. Mai trebuie să știi că gingivita este asociată tulburărilor respiratorii. Bacteriile din placa ce acoperă dinții pot migra din grup în plămâni, cauzând infecții sau agravând infecțiile deja existente. S-a descoperit și o legătură între gingivită și diabet. Acesta din urmă e mai dificil de ținut sub control din cauza numărului mare de bacterii din sânge. La femeia gravidă, gingivita este asociată cu risc mai mare de naștere prematură și cu greutate mică a bebelușului la naștere.

Măsuri de prevenție

Prevenția e cea mai eficace metodă pentru a împiedica formarea tartrului. Periază-ți dinții cel puțin de două pri pe zi, după mesele principale, pentru a elimina placa bacteriană. Folosește pastă de dinți specială, fluorurată, ață dentară și apă de gură, pentru a elimina resturile alimentare și excesul de bacterii. Mergi în mod regulat la dentist, și fă, de maximum două ori pe an, un detartraj, dacă specialistul consideră că e necesar. Alimentația echilibrată, fără exces de zahăr, este de ajutor.

Știri din sănătate
Lipici medicinal din… limacși
Cercetători de la universitatea americană Harvard au descoperit proprietățile interesante ale unei substanțe aderente secretată de licmacși – melcii fără cochilie. Licipiul natural, secretat de limacși atunci când se simt amenințați, pentru a rămâne fixați de suprafețele umede, ar putea fi folosit pentru a lipi țesuturile interne, în special în chirurgia cardiacă.

Vaccin în pregătire contra bolii Lyme
Un vaccin preventiv contra bolii Lyme are toate șansele să apară pe piață. Întreprinderea franceză care pregătește vaccinul, aflat în stadiul de studii clinice, a primit undă verde de la agenția americană a medicamentului, pentru finalizarea mai rapidă a tratamentului. Boala Lyme, produsă de înțepătura căpușelor infectate, face sute de mii de victime anual în Europa.

Remedii naturale care ajută la tratarea gingivitei