Febra la copii. Ce înseamnă şi cum poate fi combatută

Si pentru ca febra e un simptom atat de comun pentru numeroase afectiuni, nu stii ce sa faci mai intai: sa ii pui copilului termometrul, sa suni medicul sau sa-l duci direct la Urgente?

11 sept. 2018, 19:37
Febra la copii. Ce înseamnă şi cum poate fi combatută

Expertii de la kidshealth.com ne spun ca de obicei febra nu indica o maladie grava. Desi te cam sperii cand temperatura copilului creste, febra in sine nu ii face rau si poate fi chiar un semn bun pentru ca indica faptul ca organismul lupta cu infectia. Mai mult, nu toate febrele au nevoie de tratament, insa temperatura foarte ridicata poate da copilului o stare de discomfort si poate accentua probleme cum ar fi deshidratarea. 

Iti oferim cateva informatii despre febra la copii, cum sa o masori, cum sa o tratezi si cand sa chemi doctorul. 

Informatii despre febra la copii

Febra apare cand „termostatul” intern al organismului ridica temperatura corpului pete nivelul normal. Acest termostat se gaseste intr-o parte a creierului numita hipotalamus. Acesta stie care e temperatura normala a corpului (aproximativ 37 de grade Celsius) si va trimite mesaje organismului sa mentina aceasta temperatura. 

De fapt, temperatura majoritatii oamenilor oscileaza putin pe parcursul zilei: dimineata e, de obicei, un pic mai scazuta, iar seara un pic mai ridicata, iar la copii fluctueaza si cand alearga, se joaca sau fac sport. 

Insa, uneori, hipotalamusul va fixa organismul la o temperatura mai ridicata ca reactie la o infectie, o boala sau din alte cauze. De ce ia hipotalamusul aceasta masura? Cercetatorii cred ca ridicarea temperaturii este calea prin care organismul lupta cu microorganismele care cauzeaza infectia – un corp cu temperatura prea ridicata nu e un loc propice pentru germeni. 

Cauze ale febrei

E important sa retii ca febra in sine nu e o boala, ci un simptom al unei probleme de sanatate. Iata cateva dintre cele mai comune potentiale cauze ale febrei:

Infectie

Majoritatea febrelor sunt cauzate de infectii sau alte boli. Febra ajuta corpul sa lupte cu infectiile stimuland mecanismele naturale de aparare ale organismului.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.