Febra la copii. Când este cazul ca părintele să se îngrijoreze şi să meargă cu copilul de urgenţă la spital

Numărul copiilor care au primit diagnostic de viroză respiratorie sau gripă este tot mai mare în ultimele zile. Mulți părinți se panichează și dau fuga la camera de gardă a spitalelor pentru copiii pentru că cei mici fac febră, tușesc și au nasul înfundat. Medicul pediatru Victor Miron a explicat că aceste simptome nu ar trebuie să-i aducă pe copii la spital din prima, ci la medicul de familie. De asemenea, medicul a explicat când este cazul să se îngrijoreze părinții și să meargă repede cu copilul la spital.

30 dec. 2022, 11:43
Febra la copii. Când este cazul ca părintele să se îngrijoreze şi să meargă cu copilul de urgenţă la spital

Camerele de gardă ale spitalelor pentru copii sunt foarte aglomerate zilele acestea. Cei mai mulți copii aduși la camera de gardă prezintă febră, tuse și obturație nazală.

Tusea în sine nu e urgență medicală decât dacă copilul asociază efort de respirație. Dacă vedem un balans al toracelui și al abdomenului atunci când respiră copilul, dacă vedem o respirație, auzim o respirație şuerătoare, atunci cu siguranță ar trebui să vină la camera de gardă. Altfel, simpla tuse nu reprezintă o urgență medicală și nici obstrucția nazală.

Obstrucția nazală se poate manageria foarte ușor la domiciliu. Logic, copilul mic nu poate să sufle foarte bine nasul, dar putem folosi diferite soluții care să ajute la de dezobstrucția nazală și nu ar trebui să ne panicăm în acest caz.

Citește și: Val de viroze respiratorii la copii. Ministerul Sănătăţii anunţă deschiderea a 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală

Febra reprezintă un simptom pentru numeroase boli. Cele mai periculoase boli care sunt ascunse așa de febră ar fi meningitele, pneumoniile, infecțiile de tract urinar mai ales la copilul mic, sau chiar otitele. În schimb, febra este întâlnită la orice viroză, dar ea în sine nu reprezintă o boală.

Ar fi important să menționăm că la fiecare semn pe care îl vedem mai ciudat la copiii noștri ar trebui să sunăm medicul de familie și să nu ne îmbulzim la camerele de gardă, pentru că astfel cazurile grave vor fi întârziate.”, a spus medicul pediatru Victor Miron, la Antena 3.

Citește și: Val de viroze agresive la copii în toată România. Medic: „Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front”

 

Când este cazul ca părintele să se îngrijoreze şi să meargă cu copilul de urgenţă la spital

Părinții se panichează mult mai repede decât ar trebui și atunci ei ar trebui să știe câteva lucruri foarte importante. Aceştia să vină la un spital atunci când copilul prezintă febră mare și starea generală alterată pe o perioadă mai mare de 3 zile.

Acesta este un prim criteriu de prezentat la camera de gardă. Un alt criteriu de prezenţă la camera de gardă este atunci când copilul are o stare generală alterată în absența febrei, nu prezintă febră, nu prezintă nici alte simptome, însă are o stare generală foarte alterată, apatic, nu mănâncă.

Vărsăturile sunt iarăși un semn de alarmă și mai ales vărsăturile care nu se opresc de la sine.

Apoi, erupțiile cutanate apărute brusc și suspect, fără niciun alt simptom, iarăși ar trebui să îi sperie pe părinți și să vină cu copilul la camera de gardă”, a explicat medicul pediatru Victor Miron.