FINALA EUROPA LEAGUE 2014: Sevilla învinge Benfica la penalty-uri. Portughezii pierd a OPTA FINALĂ

FINALA EUROPA LEAGUE 2014:  BENFICA a pierdut a opta finală. De data aceasta, FC Sevilla s-a impus cu scorul de 4-2 după executarea loviturilor de departajare. 

14 mai 2014, 15:59
FINALA EUROPA LEAGUE 2014: Sevilla învinge Benfica la penalty-uri. Portughezii pierd a OPTA FINALĂ

FINALA EUROPA LEAGUE 2014, SEVILLA-BENFICA LIVE VIDEO 4-2 la loviturile de departajare

FC Sevilla a învins Benfica Lisabona în finala Ligii Europa, pe arena Juventus Stadium din Torino. Partida s-a terminat după loviturile de departajare, Cardozo şi Rodrigo nereuşind să înscrie pentru Benfica Lisabona. Este a doua finală consecutivă pierdută de Benfica în cupele europene.

Vă mai amintiţi de blestemul Benficăi?

Maghiarul de origine evreiască, Bella Guttmann, a fost antrenorul Benficăi între 1959 şi 1962, câştigând în ultimii doi dintre aceşti ani de fiecare dată Liga Campionilor. În 1962, Guttmann a cerut o mărire de salariu pentru performanţele sale, dar portughezii nu doar că l-au refuzat, dar l-au şi dat afară pentru impertinenţa de a avea această pretenţie. Ungurul a plecat furios, dar a plasat asupra Benficăi un blestem uluitor. „Să dea Dumnezeu să nu mai câştigaţi niciun trofeu european timp de 100 de ani!”, a spus Guttmann, dar nimeni n-a crezut că aşa ceva este posibil. Între timp, Benfica a jucat şapte finale europene, cinci de Cupa/Liga Campionilor şi două de Cupa UEFA/Liga Europa, toate pierdute. Acum nimeni nu mai râde de blestemul lui Guttmann, ci se înfioară.

Cele mai importante faze ale meciului:

4-2 şi blestemul continuă pentru Benfica, a opta finală pierdută. Trofeul e la Sevilla

Luisao înscrie pentru 3-2

Beto apără din nou, Sevilla conduce cu 3-1 după golul cui Coke

Camerunezul Mbia duce scorul la 2-1 pentru Sevilla

Beto, fostul portar al CFR Cluj, apară la Cardosso, ramâne 1-1

Începe loteria penalty-urilor: 1-1, Lima şi Bacca înscriu. 

Min. 120: Jucătorii sunt întinşi pe gazon, FLUIER FINAL, urmează loviturile de departajare

Min. 118: Benfica îl schimbă pe Gaitan cu Cavaleiro, moment de respiro pentru ambele formaţii.

Min. 115: Suporterii sunt cei mai în formă de pe teren, cântă pentru a-i încuraja pe jucătorii care abia mai respiră cu mingea la picior

Min. 110: Nicio echipă nu mia riscă, se mizează pe fazele fixe

Min. 107 Benfica atacă, se teme de loteria penalty-urilor

Min. 105 Finalul primei reprize de prelungiri.

Min. 100 Ocazie uriaşă a Sevillei! Bacca a scăpat singur spre poarta Benficăi, dar a şutat pe lângă.

Min. 97 Lovitură liberă executată periculos de Gaitan în centrul careului Sevillei, dar apărarea andaluză îndepărtează pericolul.

Min. 90 A început prima repriză de prelungiri.

Min. 90+2 Garay a mai ratat o dată pentru Benfica, reluând acrobatic peste bară. Arbitrul pune punct celor 90 de minute, se joacă prelungiri, 30 de minute.

Min. 90 De la margine se arată două minute de prelungire.

Min. 85 Portarul Sevillei ratează ieşirea la o centrare, iar Garay reia periculos cu capul spre poarta goală, însă mingea trece peste transversală.

Min. 84 Şut senzaţional al lui Rodrigo Lima, prin surprindere, de la 25 de metri, dar balonul este respins de sub bară de portarul Sevillei.

Min. 78 Prima schimbare la Sevilla, iese Reyes, intră Marko Marin.

Min. 72 Incursiune pe dreapta a lui Maxi Pereira, centrarea acestuia spre Lima este perfectă, numai că atacantul Benficăi ratează şutul.

Min. 61 Ocazie pentru Sevilla! Reyes şutează cu latul, din interiorul careului, portarul Oblak se opune, dar se accidentează la această fază. El a primit minute bune îngrijiri medicale.

Min. 57 Gaitan şutează pe jos din afara careului, dar Beto, portarul Sevillei, reţine balonul. Un minut mai devreme suporterii Benficăi au cerut penalty la un tackling al lui Moreno asupra lui Lima.

Min. 48 Triplă ocazie a Benficăi! Maxi Pereira îl găseşte excelent pe Lima, şitul acestuia îl depăşeşte pe portarul Sevillei, dar fundaşul Pareja îl respinge din faţa porţii goale. Apoi, Maxi Pereira şi Gaitan trag în blocajul apărării spaniole!

Min. 46 A început repriza a doua a finalei.

Min. 45+2 Finalul primei reprize.

Min. 45+1 Dublă ocazie pentru Benfica! În primă fază Beto a respins din faţa lui Maxi Perreira, apoi a parat excepţional şutul puternic al lui Rodrigo.

Min. 39 FC Sevilla cere penalty, dar arbitrul lasă jocul să continue. Bacca a căzut în careul Benficăi, după contactul cu un adversar.

Min. 37 Şut frumos al lui Alberto Moreno, de la marginea careului de 16 metri, la colţul lung, dar portarul Benficăi prinde mingea.

Min. 29 Cartonaş galben pentru Guilherme Siqueira, de la Benfica.

Min. 24 Benfica este forţată să facă prima schimbare. Sulejmani, care s-a resimţit în urma duelului cu Moreno, nu mai poate continua partida, el accidentându-se la umăr. În locul său a intrat Andre Almeida.

Min. 14 Ocazie Benfica! Portarul Beto respinge o centrare a lui Gaitan, iar Garay reia la colţul scurt, însă balonul este respins în corner!

Min. 12 Alberto Moreno este al doilea jucător al Sevillei care primeşte cartonaş galben, pentru un fault asupra aceluiaşi Sulejmani.

Min. 10 Fazio, de la Sevilla, primeşte cartonaş galben pentru un fault asupra lui Sulejmani.

Min. 6 Prima ocazie pentru FC Sevilla! Vitolo centrează de pe stânga, pentru Bacca, dar acesta este surprins în ofsaid.

Min. 3 Benfica are prima acţiune periculoasă a meciului. Gaitan încearcă să-l lanseze pe Lima, dar Beto portarul Sevillei, intervine şi respinge, el neasumându-şi riscul de a prinde balonul.

Min. 1 A început finala FC Sevilla – Benfica.

Componenţa formaţiilor:

FC Sevilla: Beto – Coke, Pareja, Fazio, Moreno – Carriço, Mbia – Reyes, Rakitic, Vittolo – Bacca.

Benfica: Oblak – Pereira, Luisao, Garay, Siqueira – Sulejmani, Gomes, Amorim, Gaitan – Lima, Rodrigo.

Duelul iberic din ultimul act al EUROPA LEAGUE se va disputa, miercuri seara, pe arena “JUVENTUS STADIUM” din Torino, capitala Piemontului fiind luata cu asalt, inca de aseara, de zeci de mii de suporteri ai echipelor FC SEVILLA si BENFICA LISABONA.

SEVILLA-BENFICA. Premiera din FINALA EUROPA LEAGUE 2014

Meciul dintre FC SEVILLA si BENFICA LISABONA  va incepe de la ora 21,45 si va putea fi urmarit in direct pe Pro TV, Digi Sport si Dolce Sport, dar si in format LIVE TEXT pe RomaniaTV.net.

FINALA EUROPA LEAGUE 2014, SEVILLA-BENFICA LIVE VIDEO. BENFICA spera sa rupa blestemul dupe ce lusitanii au pierdut ultimele sapte finale jucate in cupele europene, cel mai recent episod consumandu-se anul trecut, la Amsterdam, cand Chelsea Londra se impunea cu scorul de 2-1 in finala Europa League.

Dupa ce a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1961 si 1962, BENFICA LISABONA a pierdut apoi cinci finale ale CCE, in 1963, 1965, 1968, 1988 si 1990, finala Cupei UEFA din 1983 si cea a Europa League din 2013. ”Vulturii” vor disputa a treia lor finala in aceasta competitie si sunt inca in cautarea primului trofeu. 

In schimb, FC SEVILLA a castigat de doua ori la rand Cupa UEFA, in 2006 dupa un categoric 4-0 cu Middlesbrough, formatie care eliminase Steaua in semifinale, si in 2007, dupa 3-1 la loviturile de departajare cu Espanyol Barcelona (2-2 dupa prelungiri).
BENFICA LISABONA nu a invins o echipa spaniola in cupele europene de 14 meciuri, ultimul succes avand loc in 1982, contra lui Betis Sevilla.

FINALA EUROPA LEAGUE, SEVILLA-BENFICA LIVE VIDEO. Antrenorul Jorge Jesus a calcat pe urmele lui Bela Guttmann, antrenorul care a reusit sa califice echipa in portugheza in finale consecutive (1961, 1962). 

BENFICA-SEVILLA. Totul despre FINALA EUROPA LEAGUE 2014

Partida de la Torino va fi condus de o brigada germana, cu Felix Brych la centru, arbitri asistenti fiind Mark Borsch si Stefan Lupp, iar arbitri asistenti aditionali Tobias Welz si Bastian Dankert, in timp ce sarbul Milorad Mazic a fost desemnat al patrulea oficial, in timp ce un alt arbitru de rezerva va fi germanul Thorsten Schiffner.

FINALA EUROPA LEAGUE 2014, SEVILLA-BENFICA LIVE VIDEO. Delegatul UEFA la acest meci va fi galezul Trefor Lloyd Hughes, iar observator pentru arbitri din partea forului european va fi scotianul Hugh Dallas. Brych a arbitrat-o de doua ori pe Benfica in cupele europene, in play-off-ul Champions League, editia 2011-2012, cand ”vulturii” invingeau pe Twente Enschede cu scorul de 3-1 (28 august 2011), si in optimile Europa League, editia 2009-2010, cand Benfica remiza cu Olympique Marseille, 1-1 (11 martie 2010).

FC SEVILLA nu poate conta in finala pe Samperio (suspendat), pe Cerisev si Cristoforo (ambii accidentati), in timp ce Vitolo este incert.
BENFICA LISABONA este lipsita de trei piese importante, Enzo Perez, Eduardo Salvio si Lazar Markovic, toti suspendati, in timp ce Silvio este accidentat.

Golgheterii celor doua echipe in aceasta competitie sunt francezul Kevin Gameiro (FC SEVILLA), cu cinci reusite in 11 partide, si brazilianul Lima (BENFICA LISABONA), cu patru goluri in sapte meciuri.

In acest sezon al EUROPA LEAGUE s-au disputat 204 partide, s-au inscris 475 de goluri (2,33/meci) si au asistat 3.378.088 de spectatori, media fiind de 16.559 la fiecare intalnire.

FINALA EUROPA LEAGUE 2014, SEVILLA-BENFICA LIVE VIDEO, se va disputa pe Stadionul Juventus, cu o capacitate de 41.254 de locuri, care a fost construit intre martie 2009 si august 2011 pe locul fostei arene Delle Alpi.

Stadionul este unul care indeplineste mai multe standarde ecologice, printre care acelea ca nu polueaza aerul, nu exista niciun risc de incendiu, exploateaza intensiv energia saorelui prin intermediul unor panouri solare, nu produce emisii chimice si acustice, reutilizeaza apa de ploaie si are nevoie de mai putin de jumatate din cantitatea obisnuita de apa pentru irigarea suprafetei de joc.

SEVILLA-BENFICA ECHIPE PROBABILE:

FC SEVILLA: Beto – Coke, Pareja, Fazio, F. Navarro – Carrico, M’Bia – Reyes, Rakitic, Vitolo (?) – Bacca. Antrenor: Unai Emery

BENFICA LISABONA: Oblak – Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siquera – Sulejmani, Amorim, Andre Gomes, Gaitan – Rodrigo, Lima. Antrenor: Jorge Jesus

BENFICA-SEVILLA LIVE. BENFICA a pierdut ultimele șapte finale jucate în cupele europene, cel mai recent episod consumându-se anul trecut, la Amsterdam, când Chelsea se impunea cu scorul de 2-1 în finala Europa League.

După ce a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1961 și 1962, BENFICA a pierdut apoi cinci finale ale CCE, în 1963, 1965, 1968, 1988 și 1990, finala Cupei UEFA din 1983 și cea a Europa League din 2013.

BENFICA va disputa a treia lor finală în această competiție și sunt încă în căutarea primului trofeu. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica, după ce eliminase fără victorie pe Universitatea Craiova, în semifinale (1-1 în Bănie și 0-0 la Lisabona), pierdea trofeul, după 0-1 și 1-1 cu Anderlecht.

SEVILLA a câștigat de două ori la rând Cupa UEFA, în 2006 după un categoric 4-0 cu Middlesbrough, formație care eliminase Steaua în semifinale, și în 2007, după 3-1 la loviturile de departajare cu Espanyol Barcelona (2-2 după prelungiri).

SEVILLA-BENFICA. Premiera din FINALA EUROPA LEAGUE 2014

FINALA EUROPA LEAGUE 2014. Spania are cele mai multe trofee în a doua competiție europeană intercluburi — 13, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca și Rusia și Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia și Ucraina au câte un trofeu.

De remarcat faptul că de la transformarea competiției în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediții (Fulham și Chelsea) nefiind din peninsulă.

BENFICA nu a învins o echipă spaniolă în cupele europene de 14 meciuri, ultimul succes având loc în 1982, contra lui Betis SEVILLA. Totuși, ambele trofee continentale cucerite de ”vulturi” au avut loc după finale cu formații spaniole. Benfica a învins pe FC Barcelona cu 3-2 în finala CCE din 1961, la Berna, și pe Real Madrid cu 5-3, anul următor, la Amsterdam.

Singura confruntare directă BENFICA-SEVILLA în cupele europene a avut loc în turul preliminar al CCE, ediția 1957-58, iar andaluzii s-au impus cu scorul general de 3-1.

Antrenorul Jorge Jesus a călcat pe urmele lui Bela Guttmann, antrenorul care a reușit să califice echipa în portugheză în finale consecutive (1961, 1962).

BENFICA-SEVILLA LIVE FINALA EUROPA LEAGUE 2014. Meciul de la Torino va fi condus de o brigadă germană, cu Felix Brych la centru, arbitri asistenți fiind Mark Borsch și Stefan Lupp, iar arbitri asistenți adiționali Tobias Welz și Bastian Dankert, în timp ce sârbul Milorad Mazic a fost desemnat al patrulea oficial, în timp ce un alt arbitru de rezervă va fi germanul Thorsten Schiffner. Delegatul UEFA la acest meci va fi galezul Trefor Lloyd Hughes, iar observator pentru arbitri din partea forului european va fi scoțianul Hugh Dallas.

Brych a arbitrat-o de două ori pe Benfica în cupele europene, în play-off-ul Champions League, ediția 2011-2012, când ”vulturii” învingeau pe Twente Enschede cu scorul de 3-1 (28 august 2011), și în optimile Europa League, ediția 2009-2010, când Benfica remiza cu Olympique Marseille, 1-1 (11 martie 2010).

Arbitrul german a fost la centru și la un meci al andaluzilor în cupele europene, un egal cu ȚSKA Moscova, 1-1, în optimile Champions League, 2009-2010, pe 24 februarie 2010.

SEVILLA nu poate conta în finală pe Samperio (suspendat), pe Cerîșev și Cristóforo (ambii accidentați), în timp ce Vitolo este incert.

BENFICA este lipsită de trei piese importante, Enzo Pérez, Eduardo Salvio și Lazar Markovic, toți suspendați, în timp ce Silvio este accidentat.

BENFICA-SEVILLA Echipele probabile:

SEVILLA: Beto — Coke, Nico Pareja, Fazio, Alberto Moreno — M’Bia, Carrico — Reyes, Rakitic, Vitolo (Marko Marin) — Bacca

BENFICA: Oblak — Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira — Ruben Amorim, André Gomes — Gaitán, Sulejmani, Rodrigo — Lima.

Parcursul celor două finaliste:

SEVILLA

turul III preliminar 
Sevilla FC — FK Mladost Podgorica 3-0 
Mladost Podgorica — Sevilla FC 1-6

play-off 
Sevilla FC — WKS Slask Wroclaw 4-1 
Slask Wroclaw — Sevilla FC 0-5

Grupa H 
Estoril Praia — Sevilla FC 1-2 
Sevilla FC — SC Freiburg 2-0 
FC Slovan Liberec — Sevilla FC 1-1 
Sevilla FC — FC Slovan Liberec 1-1 
Sevilla FC — Estoril Praia 1-1 
SC Freiburg — Sevilla FC 0-2

16-imi de finală 
NK Maribor — Sevilla FC 2-2 
Sevilla FC — NK Maribor 2-1

optimi de finală 
Sevilla FC — Real Betis Balompié Sevilla 0-2 
Real Betis Balompié — Sevilla FC 0-2, după prelungiri; 3-4 la loviturile de departajare

sferturi de finală 
FC Porto — Sevilla FC 1-0 
Sevilla FC — FC Porto 4-1

semifinale 
Sevilla FC — Valencia CF 2-0 
Valencia CF — Sevilla FC 3-1

BENFICA (venită din Champions League)

16-imi de finală 
PAOK Salonic — Benfica 0-1 
Benfica — PAOK Salonic 3-0

optimi de finală 
Tottenham Hotspur — Benfica 1-3 
Benfica — Tottenham Hotspur 2-2

sferturi de finală 
AZ Alkmaar — Benfica 0-1 
Benfica — AZ Alkmaar 2-0

semifinale 
Benfica — Juventus 2-1 
Juventus — Benfica 0-0