Finanţarea mass-media de către partide va fi considerată infracţiune. Cine a lansat propunerea

Europarlamentarul Victor Negrescu și deputatul PSD Cosmin Necula, reprezentanți ai organizației PES activists România, vor modificarea Legii privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale nr. 334/2006 și normele de aplicare, astfel încât partidele să poată achiziționa în campanie doar materiale informative și afișe.

15 dec. 2014, 12:11
Finanţarea mass-media de către partide va fi considerată infracţiune. Cine a lansat propunerea

„Obiectivul nostru este ca partidele să poată achiziționa doar materiale informative și afișe pe spaţiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel național. În ultimii ani, mediul privat, ghidat de interese financiare, a avut o influență negativă asupra actului politic”, au declarat reprezentanții PES activists România.

Victor Negrescu și Cosmin Necula au afirmat că legea finanțării partidelor politice, în forma actuală, este produsul dreptei din politica românească.

„Propunem o modificare legislativă serioasă în domeniul finanțării partidelor politice. Câteva exemple: finanțarea mass-media de către partide, direct sau indirect, va fi considerată infracțiune.Vrem să limităm practica materialelor promoționale politice în presă și între campaniile electorale. Partidele și candidații nu vor mai putea achiziționa sau închiria materiale promoționale, pungi, panouri publicitare sau reclamă de presă.

Decizia politică trebuie să fie delimitată de lobby-ul privat și viceversa. Prin acest demers dorim limitarea oricăror influențe din partea partidelor politice în mass-media dar și dispariția rolului jucat de finanțatori în deciziile politice” au declarat cei doi reprezentanţi ai PES activists România.

PES activists România intenționează să schimbe și sistemul de finanțare a partidelor prin impunerea unor limite de finanțare: un salariu mediu brut pentru persoanele fizice și maxim 10% din impozitul pe profit la persoane juridice, potrivit unui comunicat al europarlamentarului Victor Negrescu.

„Dacă vrem să facem politică aproape de oameni, atunci este firesc să le dăm oamenilor puterea și dreptul să știe câți bani cheltuiesc partidele și pe ce. Dacă vrem o democrație puternică și o reinventare a întregii clase politice din România trebuie să încurajăm transparența decizională și să facem tot ceea ce putem pentru a aduce decizia politică cât mai aproape de oameni”, au mai afirmat Victor Negrescu şi Cosmin Necula.