Luni, 30 iunie, premierul Ilie Bolojan a transmis că instituțiile bugetare trebuie să facă disponibilizări de personal. Antena 3 a făcut publică o listă cu structurile finanțate de la bugetul de stat care vor face concedieri.
- Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, structură fără personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Agenția Națională pentru Romi. Organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanțată de la bugetul de stat.
- Agenția Națională Anti-Doping, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, coordonată de prim-ministru, finanțată din venituri proprii și prin subvenții acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Off-shore la Marea Neagră. Este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, care se finanțează din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, structură cu personalitate juridică, din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea prim-ministrului, finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România. Este o instituție publică, cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
- Oficiul pentru Licență Industrială, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, coordonat de prim-ministru, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Citește și: Pensionarii îi cer lui Ilie Bolojan să renunţe la taxa pe sănătate: „Măsura a fost găsită neconstituţională de CCR”
Bolojan taie sporurile și zilele libere
Ordonanța de urgență prin care sunt tăiate sporurile din sectorul bugetar și zilele libere compensație a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța intră în vigoare marți, 1 iulie, și este valabilă până la data de 31 decembrie 2026, timp în care ar urma să fie adoptată noua lege a salarizării la care România s-a angajat prin PNRR.
Guvernul condus de Ilie Bolojan a adoptat luni OUG prin care stabilește noi limite pentru sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice și introduce o măsură compensatorie sub forma unui concediu de odihnă suplimentar pentru angajații care prestează activitățile în condiții periculoase sau vătămătoare.
Citește și: CONCEDIERI 2025. Ilie Bolojan, furios după ce a aflat că bugetarii disponibilizaţi doar s-au mutat pe alt stat de plată
Potrivit ordonanței, sporurile pentru condiții grele, periculoase sau vătămătoare vor fi plafonate la un cuantum maxim de 300 de lei brut lunar, calculat proporțional cu timpul efectiv lucrat în condițiile respective. Măsura vizează toate categoriile de personal bugetar și se aplică unitar în toate anexele Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu funcționarii publici și până la angajații Consiliului Concurenței sau ai Curții de Conturi.
Ca formă de compensație pentru plafonarea sporurilor, Guvernul menține doar o facilitate suplimentară pentru salariații expuși la condiții de muncă periculoase sau vătămătoare: aceștia vor beneficia, anual, de 3 până la 5 zile lucrătoare de concediu de odihnă suplimentar, în funcție de gradul de risc al locului de muncă. În prezent, facilitatea este de până la 10 zile libere pe an, așadar, și în acest domeniu este vorba despre o „tăiere”.