Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedărilor de păduri

Un martor care si-a schimbat declaratia in dosarul retrocedarilor celor 43.000 de hectare de paduri din judetul Bacau va fi cercetat penal pentru marturie mincinoasa, dupa ce procurorul de sedinta din partea DNA a reclamat, in timpul procesului, ca si-a nuantat declaratia data in faza urmaririi penale cu scopul de "a nu face rau cuiva din dosar", scrie news.ro.

31 oct. 2016, 12:12
Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedărilor de păduri

Martorul Dragos Rusu, finul lui Viorel Hrebenciuc, a aratat, la termenul de luni al procesului de la instanta suprema, ca, atunci cand a fost deschis dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, a primit un telefon de la DNA Brasov pentru a fi chemat la audieri, iar el le-a transmis procurorilor ca nu poate veni deoarece trebuia sa participe la o inmormantare.

„Au insistat si mi s-au prezentat niste filmari de la Slanic Moldova. Le am zis ca nu ma intereseaza subiectul. Cand le-am zis ca nu stiu nimic mi-au spus ca s-ar putea sa nu mai ajung la inmormantare. Ii interesa cine l-a pus in legatura pe Tudor Chiuariu cu primarul de la Slanic Moldova. Eu nu stiam ce au discutat acolo. Am jucat table, faceam gratarul”, a aratat Rusu, care a sustinut ca declaratia data initial in fata procurorilor a fost sub presiune si ca ar fi negociat ore in sir pe un cuvant cu procurorul.

Dupa o serie de declaratii contradictorii, martorul a sustinut ca isi mentine declaratia data la DNA, dar vrea sa o nuanteze.

„Imi aduc aminte ca s-a vorbit de o firma de topometrie care trebuia sa faca niste masuratori de paduri. Eu, cu prietenul meu Dan Vasilievici, cautam o vila in Slanic Moldova pentru a petrece Pastele. Il stiu pe primar. Ne vizitam. Au fost tot felul de discutii cu el. Vasilievici era cu Chiuariu. Era un chef la primar acasa”, a spus Dragos Rusu.

Intrebat de judecatorii de la instanta suprema daca a auzit ca fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu ar fi dorit sa organizeze la primar acasa o intalnire intre sefii Directiei Silvice Bacau si Oficiul de Cadastru Bacau, Rusu a sustinut ca nu stie despre asa ceva, in contradictie cu cele declarate la DNA, unde a recunoscut ca are cunostinta despre acest subiect. „Nu stiu cine l-a convocat pe seful Directiei Silvice Bacau la respectiva petrecere. Am mers cu o prietena de-a mea la intalnire. Stiam ca o sa ma intalnesc cu Tudor Chiuariu. Urmau sa stabileasca o intalnire cu o firma de topografie. M-am simtit amenintat cand am dat declaratii la DNA dar nu am vrut sa fac rau cuiva din dosar”, a sustinut Rusu.

In urma acestui dialog, procurorul de sedinta a anuntat instanta ca se autosesizeaza din oficiu sub acuzatia de marturie mincinoasa fata de martorul Rusu Dragos.

Despre acesta, presa a relatat ca este finul lui Viorel Hrebenciuc si a ocupat functia de director adjunct al Garzii Financiare. El apare si in dosarul scurgerii de informatii in care au fost condamnati judecatoarea Georgeta Barbalata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la patru ani de inchisoare si fostul procuror Marcel Sampetru, la doi ani de inchisoare.

In acest dosar sunt judecati si Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care urma sa beneficieze de peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul sef al Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor si Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor.

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea unor sume mari de bani.

Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienta banilor.