Florian Coldea, audiat a doua oară la Comisia parlamentară pentru controlul SRI UPDATE

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a ajuns joi la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, unde este audiat pentru a doua oară, temele în discuţie fiind relaţia cu parchetele, cu partidele politice şi cu mass-media.

05 apr. 2018, 03:32
Florian Coldea, audiat a doua oară la Comisia parlamentară pentru controlul SRI UPDATE

UPDATE Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, a declarat joi că fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea nu ar fi trebuit chemat la o nouă audiere ”despre protocoale”, menţionând că despre legalitatea acestora se va pronunţa Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Din punctul meu de vedere, nu era necesară o nouă audiere despre protocoale. Dacă sunt legale sau nu – nu Comisia se va pronunţa, ci CSM-ul”, a precizat Viziteu, într-o pauză din timpul audierii fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.

Întrebat cum evoluează audierea acestuia, Viziteu a menţionat că nu se reuşeşte „să se ajungă la esenţă”.

„Esenţa Comisiei este un control real asupra SRI, care se exercită în principiu la sediile lor, văzând documente şi probe, nu mărturii şi părerea unora sau altora”, a precizat deputatul USR.

Întrebat care este programul audierilor următoare, Viziteu a spus: „Eu cred că ar trebui să-l audiem pe domnul Dragnea, în primul rând, şi apoi să mergem să facem controale pentru a putea să ne îndeplinim mandatul. Vă reamintesc că avem două rapoarte SRI, pe 2015 şi 2016, care încă nu au fost desecretizate şi asta este în sarcina Comisiei”, a mai precizat Viziteu.

______________

Florian Coldea nu a dat declaraţii la intrare, dar a spus că va răspunde întrebărilor jurnaliştilor la încheierea audierii.

În cadrul primei audieri, Coldea a fost chestionat de membrii Comisiei SRI timp de opt ore.

Florian Coldea a mai fost audiat la această comisie pe 13 martie. „Conform situaţiei anterioare, am trimis deja şi către SRI o solicitare în acest sens de a ne sprijini în ceea ce priveşte audierea domnului Coldea. Domnia sa a fost de acord în urma discuţiei”, preciza, la sfârşitul lunii martie, preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

Întrebat ce îl va întreba pe Coldea la comisie, Manda a spus ca fostul prim-adjunct al SRI va fi chestionat despre relaţia sa cu parchetele, cu zona politică, dar şi cu mass-media.

„Rămăsesem la relaţia domniei sale cu zona de parchete, zona de partide politice, nu ştiu cât am reuşit să aprofundăm, plus zona de mass-media, după care toate celelalte elemente punctuale pe care le-au transmis cei care au venit la comisie şi ne-au spus că ar avea legătură cu domnul Coldea. Toate referirile doamnei Udrea la domnul Coldea, toate referirile domnului Dragnea”, spunea Claudiu Manda.