Florian Coldea nu merge marţi la comisia de anchetă a alegerilor. El a trimis o scrisoare

Publicat: Luni, 19 Iunie 2017 14:09 // Actualizat: Luni, 19 Iunie 2017 15:00 // Sursa: romaniatv.net

Generalul (r) SRI Florian Coldea, fostul adjunct al serviciului, a trimis o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009. El a anunţat că nu se va prezenta la audieri şi a făcut câteva precizări în documentul trimis, scrie site-ul Ştiri pe surse.

"Precizez că, în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, nu am luat cunoştinţă de niciun fel de date, informaţii, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activităţii comisiei", a scris Florian Coldea într-o scrisoare adresată comisiei.

Scrisoarea este structurată pe două părți: considerații generale și considerații particulare.

La capitolul considerații particulare, Coldea scrie că atât în cursul zilei de 6 decembrie, cât și ulterior, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, a desfășurat cu precădere "activități circumscrise apărării, promovării intereselor de securitate ale statului român și protejării cetățenilor României potrivit competențelor conferite instituției, adecvate funcției și adaptate situațiilor specifice (concret, în perioada la care ne referim, adaptate contextului electoral)".

"De asemenea, în mod firesc, ca orice cetățean, ocazional am avut și activități cu caracter privat — fără nicio legătură cu atribuțiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menționez că aceste activități, deși private, se supun prevederilor din normele și regulamentele militare aplicabile personalului SRI și nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Precizez că în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, nu am luat cunoștință de niciun fel de date, informații, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activității comisiei", a mai scris Coldea.

El a adăugat că și în ziua de 6 decembrie 2009, atât în cadrul activităților profesionale, cât și al celor private, la fel ca pe parcursul întregii sale cariere, în situații oficiale și private, a acționat în spiritul legii și al regulamentelor militare.

"Rămân un susținător consecvent al eforturilor tuturor instituțiilor pentru protejarea și promovarea intereselor statului român, în orice împrejurare. În acest sens, încurajez orice persoană care consideră că deține date sau indicii privind eventuale abateri de la lege și/sau regulamentele militare în ceea ce privește activitatea mea profesională sau personală să își îndeplinească obligația legală și morală de a se adresa prompt autorităților competente. Voi fi la dispoziția acestor autorități, ca de fiecare dată, pentru clarificarea tuturor aspectelor ce pot arunca vreo umbră asupra carierei mele care, vă asigur, s-a desfășurat sub semnul jurământului militar pe care l-am onorat permanent", a menționat acesta în scrisoare.

În luna aprilie, Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

Andronic a scris că, în decembrie 2009, în seara zilei în care a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.

Întrebat dacă Florian Coldea și Codruța Kovesi sunt obligați să vină la comisie, Mihai Fifor, şeful comisiei, a menționat că textul hotărârii Parlamentului prevede acest lucru, iar în cazul în care cei doi nu onorează invitația comisia va decide marți pașii pe care îi va face în continuare.

Citeşte şi: Mihai Fifor: Kovesi şi Coldea nu au confirmat până acum prezenţa la audierile de la Comisia de anchetă

Şi Laura Codruța Kovesi a trimis o scrisoare prin care refuză să se prezinte la audierile din Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009.

Şefa DNA a făcut trimitere la o hotărâre CSM datând din 2007, care stabileşte că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor Parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească".

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisia de ancheta alegeri 2009 Florian Coldea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6686
RON
23 Jun
noapte 17 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H