FLORII 2017. Ce SEMNIFICAŢIE are numele tău de floare

FLORII 2017. Sute de mii de români poartă nume de flori şi primesc urări de bine în duminica Floriilor, ultima dinainea Paştelui. Dar nu mulţi ştiu ce semnifică numele de flori, aşa că ne-am gândit să vă spunem noi.

09 apr. 2017, 05:14
FLORII 2017. Ce SEMNIFICAŢIE are numele tău de floare

FLORII 2017Camelia. Provine de la o expresie din latină ce înseamnă „ajutorul preotului”.

Crina. Provine de la numele latin „christiana”, ce înseamnă „urmaşul lui Hristos”. Crinul ocupă un loc special printre flori, nu doar pentru că este o floare regală, ci şi pentru că este menţionat în legende biblice. Despre această floare se spune că ar fi apărut din lacrimile pe care Eva le-a vărsat când a părăsit Paradisul. Persoanele care poartă numele de Crina sunt pline de energie, au o minte deschisă şi sunt foarte ambiţioase, reuşind cu uşurinţă să ajungă departe în viaţă.

Dalia. Numele Dalia este asemănător cu Delia, însă sună mai special şi este mult mai rar folosit. Este un simbol al eleganţei şi demnităţii. Fetele care îl poartă au o ţinută graţioasă şi sunt foarte sensibile, dar nu o arată oricui. De obicei au un aspect şi un comportament regal şi se impun cu uşurinţă, însă fără a fi înfumurate sau dominante.

Florentina. Provine de la numele latin Florentius, care are forma feminină Florentia. Ambele derivă din florens, care înseamnă prosper, înfloritor. Poate fi pus în legătură şi cu zeiţa florilor şi a vegetaţiei, glorificată cu ocazia sărbătorii din prag de primăvară, numită Floralii. Primăvara era adusă pământenilor de zeiţa Flora. În creştinism a fost asimilată Sărbătorii Floriilor, în Duminica Floriilor, şi este legată de viaţa pământeană a lui Iisus.

Are o mulţime de derivate: Florea, Floarea, Florela, Florentina, Florentin, Florenta, Florian, Floriana, Florica, Ica, Florita, Floricel, Flori, Florent etc.

Hortensia. Nume de origine latină, forma adjectivală derivată de la substantivul „hortus cree” înseamnă „grădină, grădinar, cel care se ocupă de grădină”. Hortensia este apropiată de floarea cu acelaşi nume, plantă decorativă numită după prenumele unei femei Hortense, care a contribuit la crearea acesteia.

Iasmina. Numele de fată Iasmina este de origine musulmană. Semnificaţia numelui Iasmina este „floare de iasomie”, Jasmina, făcând parte din lunga listă de nume feminine inspirate din denumiri de flori. Variante: Iasomia, Jasmine, Iasmine, Jasmina, Iasomie, Iasomia.

Iris. Pe locul 1 în topul celor mai frumoase nume de fete inspirate din nume de flori este Iris, tocmai pentru că sună melodios şi regal în acelaşi timp. Este un nume rar şi deosebit şi ne aduce aminte de aspectul acestei flori minunate. Fetele care poartă acest nume au o personalitate foarte puternică şi o graţie unică. Pentru că au un tact aparte, ele se adaptează uşor oricărei situaţii şi reuşesc să scape tot timpul cu „faţa curată”.

Lăcrămioara. Oarecum frecvent în onomastica noastră contemporană, este o formaţie românească, considerată nume de floare. De fapt, acest nume de persoană poate fi încadrat în categoria acelor prenume ce s-au format de la denumirile de flori. Deşi această floare este mică şi fragilă, ea reprezintă un simbol al rezistenţei şi al tăriei. De aceea, fetele care poartă acest nume pot părea vulnerabile la prima vedere, dar sunt mult mai puternice decât lasă să se vadă. Atunci când viaţa le pune în cale provocări, au resurse interioare nesecate.

Lăcrimioara. Are la bază substantivul lăcrimioară, diminutiv din lacrimă, cuvânt de origine latină. Exprimă gingăşie şi sensibilitate.

Liliana. Nume latin care înseamnă „Floare de crin” (lilium-crin).

Lilla. Mult mai popular în Transilvania, aparţinând mai cu seamă onomasticii ungureşti, prenumele de fată Lilla are originile în onomastica latină, întrucât provine de la numele de persoana Lily, ce înseamnă „crin”. Mai mult decât atât, trebuie să ne îndreptăm atenţia şi spre simbolistica acestei flori, considerate simbol al inocenţei şi al frumuseţii.

Margareta. Prenumele feminin Margareta este de origine grecească. Numele Margareta provine din grecescul „margarites” cu sensul de „perlă” (de aici şi cuvântul românesc „mărgăritar”). Este considerată şi simbolul dragostei şi iubirii veşnice. Cuvântul are ca sens secundar floarea Margaretă, care are origini româneşti.

Nu degeaba, odinioară, fetele smulgeau petalele margaretelor, una câte una, pentru a afla dacă sunt iubite de băieţii de care se îndrăgostiseră.

Variante ale numelui Margareta: Marga, Margarita, Reta, Margo, Greta, Rita.
Se prescurtează şi se pretează la alinturi de tipul Marga, Margaret, Marji etc. Purtătoarele acestui nume sunt romantice incurabile, afectuoase, sensibile şi visătoare.

Narcisa. Nume grecesc, care îţi are originea în cuvântul „Narkissos” care înseamnă „pierdut”. Derivat feminin de la Narcis, personaj din mitologia greacă, îndrăgostit de propriul său chip. Nume de floare, simbolizând dragostea, frumuseţea, virilitatea. 

Rosa. Nume de origine latină ce îşi are originea în cuvântul „rosa” care înseamnă „trandafir”. Este unul dintre cele mai frumoase nume de fată inspirate din nume de flori, pentru că este simplu şi are rezonanţă. Fetele care se numesc astfel sunt foarte frumoase şi îi atrag pe ceilalţi prin gingăşia lor. Precum trandafirii, ele au „spinii” lor şi nu sunt uşor de abordat, acceptând cu greu oameni în cercul lor intim de prieteni.

Violeta. În limba latină reprezintă floarea de culoare violetă. Femeile care poartă acest nume sunt modeste şi muncitoare. Principala lor calitate este loialitatea, poate şi pentru că au o fire idealistă şi romantică. Ele nu pot concepe să îşi trădeze apropiaţii sau să rănească voit pe cineva, motiv pentru care sunt prietene de nădejde.

Viorela. Nume de origine română, semnificând floarea de viorea.

Viorica. Poate nu la fel de popular ca acum câteva decenii, prenumele de fată Viorica este, potrivit cercetătorilor lingvişti, o formaţie românească. Tocmai de aceea semnificaţia numelui Viorica este clară, prenumele feminin discuţie formandu-se de la substantivul comun „viorea”, denumirea unei flori. Corespondentul masculin este Viorel.