Focare de TBC în judeţul Călăraşi. Autorităţile sunt în alertă

Trei focare de tuberculoză au fost descoperite în judeţul Călăraşi. Cazurile unde a lovit TBC-ul au fost descoperite într-un azil de bătrâni, într-un liceu, dar şi într-o grădiniţă unde virusul a băgat-o în spital chiar pe asistenta medicală. Autorităţile locale sunt în alertă.

23 ian. 2018, 09:26
Focare de TBC în judeţul Călăraşi. Autorităţile sunt în alertă

Potrivit directorului Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi, Spiridon Dumitrescu, trei focare de tuberculoză sunt înregistrate, marţi, în judeţ. Primul caz a fost depistat la Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicel”, din municipiul Călăraşi, o asistentă fiind internată pentru tratament.

„Este vorba, în primul rând, de o grădiniţă de pe raza municipiului Călăraşi. La grădiniţa respectivă, un asistent medical, o doamnă care făcea triajul copiilor dimineaţa, îi controla să vadă dacă sunt sănătoşi la intrarea în colectivitate, s-a dovedit că a fost depistată cu tuberculoză şi eliminatoare de microbi, echivalentul cazului care este contagios. S-a declanşat anchetă epidemiologică, prin controlarea tuturor contacţilor să vedem dacă a dat boala mai departe sau dacă altcineva din mediul respectiv a îmbolnăvit-o pe doamna. E vorba de 135 de copii care au fost testaţi. Suntem în faza de citire a acestor copii”, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, Spiridon Dumitrescu.

Toţi angajaţii grădiniţei au fost chemaţi la spital pentru efectuarea unui control radiologic, în timp ce asistentul medical a fost izolat.

„S-a urmat procedura. Au fost testate toate cadrele şi nu au nimic. Copiilor li s-a făcut un test. În continuare aşteptăm rezultatele”, a declarat, pentru Mediafax, Aurelia Voicu, directorul grădiniţei cu program prelungit „Voinicel”.

Al doilea focar de TBC a fost depistat la un liceu din comuna Borcea.

„Este un elev într-o clasă terminală, la un liceu din comuna Borcea. În acea clasă a fost depistat un tânăr care are tuberculoză activă, de asemenea purtător de microbi şi s-a făcut anchetă epidemiologică, prin chemarea la control a cadrelor didactice şi prin testarea colegilor de clasă. Au început să vină profesorii şi trebuie să vină şi colegii de clasă, pentru că au ieşit pozitive reacţiile la tuberculină”, a mai precizat directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi.

Al treilea focar a fost descoperit la Centrul de Îngrijire Socială Ciocăneşti.

„Este un bătrânel de la un azil de bătrâni, care nu este intens contaminat. Au ieşit nişte culturi, urmare a unei internări anterioare şi suntem în investigaţii, atât cu asistaţii social care sunt acolo, la cămin, cât şi cu personalul”, a mai spus Dumitrescu.

Rezultatul în urma testărilor la tuberculină poate fi obţinut în 72 de ore. Dacă sunt pozitive vor fi efectuate radiografii pulmonare. Toţi cei testaţi vor urma un tratament pentru că au intrat în contact cu sursa de contaminare.

Citeşte şi Coşurile de cumpărături, adevărate focare de infecţie: „Sunt utilizate de peste 10.000 de clienţi zilnic”