Alimentul pe care nu e bine să-l consumi seara. Cercetătorii canadieni avertizează că brânza sau iaurtul consumate seara ne pot da coșmaruri.
Pentru un somn liniștit, specialiștii ne recomandă o cină ușoară, fără alimente care conțin lactoză. Acestea ne-ar putea da coșmaruri din cauza simptomelor digestive pe care le provoacă, informează AFP, potrivit Agerpres.
Cercetătorii din domeniul psihologiei au făcut un studiu pe care l-au publicat zilele trecute în revista Frontiers in Psychology. Au fost chestionați timp de patru luni peste 1.082 de studenţi de la Universitatea MacEwan din oraşul canadian Edmonton despre obiceiurile lor alimentare, somnul lor, mai exact coşmarurile lor, şi legătura pe care ei o făceau între aceşti doi factori.
Citește și Ce inseamna cand visezi preot in haine negre?
Aproximativ 40% dintre studenții care au participat la studiu au considerat că alimentaţia lor avea un anumit efect asupra calităţii somnului, 24,7% dintre aceştia considerând că efectul a fost negativ. Iar 5,5% dintre ei credeau că alimentaţia le-a influenţat visele.
Cei mai mulți dintre participanții la studiu au spus că dulciurile și produsele lactate s-au numărat printre alimentele care le-au afectat cel mai mult calitatea somnului (22,7%, respectiv 15,7%) şi visele lor (29,8%, respectiv 20,6%), făcându-le să devină „bizare” sau „perturbatoare”.
În schimb, fructele (17,6%), legumele (11,8%) şi ceaiurile (13,4%) au fost cel mai adesea identificate ca fiind alimente care contribuie la o noapte cu un somn mai bun.
Autorii au comparat aceste declaraţii cu cele despre intoleranţele lor alimentare. Astfel, au găsit o legătură puternică de asociere între coşmaruri şi intoleranţa la lactoză.
Citește și Dicționar de vise. Ce înseamnă când visezi o înmormântare
Ce spun cercetătorii
Atunci când dorm, persoanele care au intoleranță la lactoză pot resimţi, în mod conştient sau nu, „semnale somatice şi organice subtile” asociate unor simptome gastrointestinale (balonări, crampe, etc.) după consumul de produse lactate.
Potrivit cercetătorilor, studiile recente au dovedit că anumite vise „detectează tulburările corporale inconştiente, care nu se manifestă decât mult mai târziu sub forma unor simptome vizibile”. Astfel, visarea unui incendiu poate precede un acces de febră”.
O altă explicaţie ar putea fi emoţiile negative, precum anxietatea, asociate cu simptomele gastrointestinale. „Ştim că emoţiile negative trăite în starea de veghe se pot prelungi în timpul viselor. Probabil se întâmplă la fel cu cele care apar din cauza unor tulburări digestive survenite în timpul somnului”, a explicat profesorul Tore Nielsen, specialist în neurofiziologie şi neurocogniţie a viselor şi coşmarurilor la Universitatea din Montreal şi, totodată, autorul principal al studiului publicat zilele trecute în revista Frontiers in Psychology.
În schimb, studiul nu a reuşit să stabilească o legătură între intoleranţa la gluten şi coşmaruri, probabil din cauza prevalenţei scăzute a acestui tip de intoleranţă în eşantionul studiat. Sau pentru că intoleranţa la gluten „produce efecte fiziologice sau emoţionale diferite”, a mai sugerat cercetătorul.