Fost director al Diviziei Miniere a CEO, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Daniel Antonie, fost director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia SA, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Craiova al DNA.

25 iul. 2016, 11:36
Fost director al Diviziei Miniere a CEO, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Daniel Antonie este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (șapte acte materiale), potrivit unui comunicat al DNA.

În același dosar a mai fost deferit justiției Vasile Ghimiș, la data faptei director la Direcția Economică a Sucursalei Divizia Minieră, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (șapte acte materiale).

Alți doi inculpați, Daniel Sever Giurcău, administrator de fapt al SC TFR Teminvest SRL, și Florin Temelie, administrator de drept al aceleiași societăți, au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

„În perioada octombrie 2013 — martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme (printre care și SC TFR Teminvest SRL) controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. În același context, pe de o parte, ‘ajutorul’ acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa șase-șapte ori față de prețurile lor de achiziție”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, cei doi reprezentanți ai TFR Teminvest au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora, sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, care erau dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare.

„Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri”, se menționează în comunicat.

SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu peste 415.240 de lei, iar procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Daniel Antonie și Vasile Ghimiș.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Gorj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.