Fostul director al Oficiului de Cadastru Călăraşi şi un şef de birou, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi Ovidiu Benea şi un şef de birou au fost trimşi în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii, fiind acuzaţi că au favorizat o societate comercială pentru obţinerea unei lucrări de modernizare la sediul instituţiei, deşi aceasta nu întrunea condiţiile necesare. În plus, Benea a achitat diferite sume către societatea respectivă, creând un prejudiciu de peste un milion de euro.

30 iun. 2017, 09:20
Fostul director al Oficiului de Cadastru Călăraşi şi un şef de birou, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Procurii DNA au anunţat, vineri, că au dispus trimiterea în judecată a lui Ovidiu Benea, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, suspendat din funcţie după ce a fost plasat sub control judiciar.

El este acuzat de abuz în serviciu şi fals în declaraţii, în formă continuată.

De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Alexandru Găvănescu, la data faptelor şef birou economic al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

”În perioada 2009-22 mai 2015, inculpaţii Benea Ovidiu şi Găvănescu Alexandru, în calităţile menţionate mai sus, în contextul realizării proiectului „Modernizare şi extindere la construcţia existentă pentru sediul O.C.P.I. Călăraşi”, şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul favorizării unei societăţi comerciale să câştige licitaţia care a avut ca finalitate încheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul menţionat mai sus, în condiţiile în care firma respectivă nu îndeplinea condiţiile prevăzute în caietul de sarcini”, anunţă DNA.

De asemenea, în 28 octombrie 2009, a fost plătit către aceeaşi societate un avans de 595.000 lei cu TVA ”în lipsa unei baze legale şi în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată”.

În plus, s-au încheiat acte adiţionale cu firma respectivă ”prin care s-au contractat lucrări, parte din ele făcând şi obiectul contractului iniţial”.

”În acest context, în lipsa unei proceduri legale de atribuire şi a unei solicitări a OCPI Călăraşi, a fost majorată semnificativ valoarea contractului iniţial. Prin această conduită, cei doi inculpaţi au creat un prejudiciu instituţiei pe care o reprezentau în valoare de 5.255.564 lei (cca. 1.167.903 euro) concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea societăţii respective”, mai spun procurorii.

OCPI Călăraşi s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.546.246,07.

Cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii s-a reţinut că, în declaraţiile de avere pe anul 2016, date pe propria răspundere, inculpatul Benea Ovidiu nu a menţionat în cuprinsul acestora un număr de şase terenuri.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra a 13 imobile (12 terenuri şi o vilă) aflate în proprietatea inculpatului Benea Ovidiu şi asupra a două terenuri aflate în proprietatea inculpatului Găvănescu Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călăraşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Călăraşi.