Fostul preşedinte Vaclav Klaus susţine că ar fi mai bine dacă Cehia ar ieşi din Uniunea Europeană

Preşedinte Republicii Cehe în perioada 2003-2013, a pledat, miercuri, pentru o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
14 iun. 2017, 12:53
Fostul preşedinte Vaclav Klaus susţine că ar fi mai bine dacă Cehia ar ieşi din Uniunea Europeană

Afirmaţiile lui Vaclav Klaus despre acest subiect sunt provocate de procedurile lansate de către Comisia Europeană împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei pentru eşecul primirii de refugiaţi în Europa, potrivit unor cote stabilite pentru fiecare ţară membră a Uniunii.

Pentru fostul preşedinte conservator, aceste demersuri sunt un motiv bun pentru a pleda în favoarea unei eventuale ieşiri a Cehiei din Uniunea Europeană. El a respins şi „penalizările” ce ar putea fi suportate de ţările care se opun primirii pe cote de migranţi. 

„Republica Cehă nu poate fi forţată să formeze o societate multiculturală”, a afirmat Vaclav Klaus, care întrevede o singură soluţie: „A venit timpul să ne pregătim pentru a retrage ţara noastră din Uniunea Europeană”.

Economist de profesie, el a condus „Revoluţia de Catifea”, dar rămâne un eurosceptic convins. În 2009, el a comparat Republica Cehă, care este membră a UE din 2004, cu Uniunea Sovietică.