Fotbalul românesc, în doliu. A murit ultimul supravieţuitor al primului derby Steaua-Dinamo

Fostul fotbalist și antrenor român Nicolae Szoboszlay a încetat din viață, miercuri, la vârsta de 93 de ani. Acesta rămăsese ultimul fotbalist în viaţă care a jucat în primul derby Steaua - Dinamo, pe 21 noiembrie 1948.

02 ian. 2019, 14:48
Fotbalul românesc, în doliu. A murit ultimul supravieţuitor al primului derby Steaua-Dinamo

Nicolae Szoboszlay era născut pe 18 iulie 1925, Orăștie (jud. Hunedoara) şi a activat ca portar. După ce s-a retras a fost coordonatorul Centrului de Copii și Juniori al clubului FC Universitatea Cluj între 1976 și 1985. Nicolae Szoboszlay a contribuit la formarea unor fotbaliști importanți, precum Remus Câmpeanu, Petru Emil, Vasile Suciu, Cîmpeanu II, Zoli Iașko, Alpar Meszaros, Zsolt Muzsnay, Ioan Ovidiu Sabău sau Tiberiu Bălan.

În 1944, a fost obligat să lase fotbalul și a muncit timp de două luni la construcția căiii ferate București-Craiova. În sezonul ’47-’48 apăra pentru Dermagand Târgu Mureș. După un meci foarte bun, cu Rapidul, în București, spectatorii l-au felicitat și au aruncat cu ciocolată pe teren.

În 1948, a apărat poarta CSC Armata București (Steaua) sub numele Nicolae Săbăslău. De altfel, Nicolae Szoboszlay era ultimul supraviețuitor al primului „Derby de România”, între Steaua (pe-atunci CCA) și Dinamo București, jucat pe 21 noiembrie 1948 și încheiat cu victoria la limită, scor 1-0, a „câinilor roșii”, gol marcat de Marian Apostol.