Frans Timmermans avertizează: Europa nu trebuie să fie ciopârţită

Sufletul continentului european este în joc în bătălia cu forţele populiste şi naţionaliste, a apreciat marţi Frans Timmermans, candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, el susţinând că Europa nu trebuie să fie 'ciopârţită', notează dpa.

06 nov. 2018, 19:27
Frans Timmermans avertizează: Europa nu trebuie să fie ciopârţită

În prezent prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans a rămas singurul în cursa pentru desemnarea capului de listă al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, după ce luni slovacul Maros Sefcovic a anunţat că se retrage din această cursă. Sefcovic a menţionat îl va sprijini pe Timmermans pentru şefia Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

”Vom vedea forţe politice care cred cu adevărat că este în interesul oamenilor ca Europa să fie ciopârţită. Trebuie să le opunem un program care arată că vrem să tratăm problemele care îi îngrijorează pe oameni”, a spus Frans Timmermans în legătură cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

Parlamentul European a solicitat ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul dintre capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem ‘Spitzenkandidat’), potrivit Agerpres.

Citeşte şi Frans Timmermans este singurul candidat socialist la succesiunea lui Juncker

Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European este liber să nominalizeze o persoană care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Juncker, se opun unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene.

Cel mai puternic rival al lui Frans Timmermans ar urma să fie reprezentantul Partidului Popular European (PPE), potrivit Agerpres.

PPE, ce are cel mai mare grup politic din Parlamentul European, îşi va alege capul de listă în cadrul congresului ce va avea loc la Helsinki pe 7 şi 8 noiembrie. Cei doi candidaţi sunt actualul lider al grupului europarlamentar PPE, germanul Manfred Weber, şi fostul premier finlandez Alexander Stubb.