Franţa doreşte crearea unui corp de protecţie a frontierelor externe ale UE

Franța sprijină crearea unui corp european de protecție pentru a îmbunătăți controlul la frontierele externe ale UE, a declarat joi o sursă europeană.

RomaniaTV.net
08 oct. 2015, 14:42
Franţa doreşte crearea unui corp de protecţie a frontierelor externe ale UE

Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a făcut această propunere în timpul unei reuniuni cu omologii săi din UE la Luxemburg, consacrată găsirii de răspunsuri la criza migranților.

Această poziție a Franței oferă susținere unui proiect pe care Comisia Europeană a promis să-l prezinte până la sfârșitul anului. Ideea provoacă însă rezerve serioase din partea anumitor state membre care doresc să-și păstreze controlul asupra frontierelor lor.

Capacitățile de intervenție ale Frontex, agenția europeană însărcinată cu supravegherea frontierelor externe, sunt în prezent ‘limitate’, a afirmat ministrul francez în prezența omologilor săi, precizează sursa citată.

Pe termen scurt, Bernard Cazeneuve și-a exprimat sprijinul pentru ‘o evoluție către un sistem european de protecție a frontierelor’, care ar consolida Frontex.

Statele membre ar avea obligația să pună la dispoziția Frontex ‘o cotă anuală de gărzi de frontieră’. Însă, fiecare stat ‘va păstra controlul asupra gestionării frontierelor externe ale teritoriului său’, a mai spus Cazeneuve.

‘Pe termen lung, ar putea fi propus un sistem mai ambițios, vizând crearea unui corp european de gărzi de frontieră’, sub autoritatea Frontex, la care va fi detașat personal al statelor membre, a pledat ministrul francez.

Acest corp european va fi desfășurat în zonele frontierelor externe supuse unei puternici presiuni migratorii. Decizia desfășurării sale ‘va reveni autorităților europene, în colaborare cu statul membru în cauză’, a mai propus ministrul francez.