Fraudă de 5,6 milioane de euro în fotbal. Parchetul a deschis o anchetă

Parchetul din regiunea Madrid a anunţat că a declanşat urmărirea împotriva fotbalistului columbian al echipei franceze AS Monaco, Radamel Falcao, suspectat că a comis o fraudă fiscală de 5,6 milioane de euro, relatează AFP.

16 mai 2017, 18:14
Fraudă de 5,6 milioane de euro în fotbal. Parchetul a deschis o anchetă

Radamel Falcao ar fi evitat să vireze această sumă fiscului spaniol, el disimulând o parte a veniturilor sale între 2012 şi 2013, atunci când juca la Atletico Madrid.

Decizia parchetului, datată 18 aprilie, a fost dată publicităţii marţi, la fel ca o altă decizie similară care-l viza pe fundaşul portughez al lui Real Madrid, Fabio Coentrao, care ar fi disimulat între 2012 şi 2014 venituri de aproape 1,3 milioane de euro.

Cei doi jucători ar fi utilizat firme cu sediul în paradisuri fiscale pentru a ascunde venituri legate de drepturile lor de imagine, potrivit rechizitoriilor parchetului, consultate de AFP.

Parchetul, care se bazează pe o plângere depusă de fiscul spaniol, îl suspectează pe Falcao de „două delicte fiscale în timpul exerciţiilor 2012 şi 2013, care au atins 822.609,02, respectiv 4.839.253.42 euro”.

Potrivit rechizitoriilor, în august 2011, la două zile după ce a semnat contractul cu Atletico, columbianul „a semnat un contract prin care simula cedarea drepturilor sale de imagine firmei Fardeys Overseas SA, cu sediul în Insulele Virgine Britanice”.

Ziua următoare, Fardeys Overseas a cedat drepturile jucătorului „firmelor irlandeze Multisports&Image Management Limited şi Polaris, care din acel moment urmau să înceapă exploatarea drepturilor la imagine” ale jucătorului, continuă documentul.

Parchetul consideră că Falcao a avut ca scop ca „veniturile derivate din drepturile sale de imagine să rămâne opace pentru Tezaurul public spaniol”.

Aceste firme, precum şi alta cu sediul în Columbia, ar fi obţinut 5,66 milioane de euro care, potrivit parchetului, ar fi trebuit declarate în Spania.

De asemenea, Fabio Coentrao este acuzat că în iulie 2011, la câteva zile după venirea sa la Real Madrid, a cedat drepturile sale de imagine societăţii Rodinn Company Inc., cu sediul în Panama, pe care apoi le-a cedat firmei irlandeze Multisports&Image Management Limited.

În cazul lui Coentrao, valoarea fraudei s-ar ridica la 1,29 milioane de euro.