Funcţionarii din primăriile de la sat, concedii de lux cu banii din buget

Unele dintre cele mai sărace primării din judeţul Iaşi, cu un număr record de asistaţi social, îşi recompensează angajaţii cu sejururi luxoase. Mii de angajaţi de primării rurale merg în vacanţe, în vârf de sezon iar plata sejururilor se face din bugetele locale. În acte, totul este legal. Aceştia susţin că merg la perfecţionare.

03 aug. 2017, 05:41
Funcţionarii din primăriile de la sat, concedii de lux cu banii din buget

Zeci de funcţionarii publici din cadrul primăriilor din judeţul Iaşi sunt trimişi în fiecare an în concedii de lux, la mare sau la munte, pe banii angajatorului. Sub acoperirea unor cursuri de perfecţionare, angajaţii sunt recompensaţi, după cum recunosc chiar o parte dintre primari, cu vacanţe în care „să îmbine utilul cu plăcutul”. Pentru şapte nopţi de cazare, bugetele comunelor plătesc deseori câte 1.000 de euro, în timp ce cursurile costă 800-900 de lei.

Comuna Moşna a trimis anul acesta trei angajaţi la cursuri de perfecţionare. Pentru un curs de stare civilă, ce s-a ţinut între 4 şi 12 iulie la Băile Felix, Primăria a plătit pentru ofiţerul stării civile Gheorghe Gîrlea suma de 950 de lei cursul şi 3.990 lei pentru cazarea la Hotel Internaţional, de patru stele. Conform contului de Facebook, Gîrlea a plecat cu soţia lui, Ionela, pe 10 iulie anunţându-şi prietenii că a fost la piscina de la Hotelul Padis din Băile Felix.

Potrivit reporteris.ro, la cursuri de perfecţionare au participat, între 24 şi 30 iulie, la Sovata, viceprimarul Mihăiţă Luchian, împreună cu fratele său, contabil la Primărie.

„Cei doi, Mihăiţă şi Constantin, sunt printre cei mai buni funcţionari din primărie. Nu are nicio legătură faptul că sunt fraţi. Pentru munca prestată anul acesta, am decis să-i trimit la cursuri de perfecţionare”, îşi motivează primarul alegerea făcută. Pentru cei doi, primăria a plătit două cursuri de câte 950 de lei şi câte 4.390 lei pentru cazare, tot la patru stele.

Chiar dacă este una dintre cele mai sărace comune din judeţ, Primăria Mironeasa a cheltuit aproximativ 7.000 de lei pentru trimiterea a trei angajaţi la cursuri de perfecţionare, la Mamaia. La cel de achiziţii publice a participat Gabriel Bălan, iar la cel de contabilitate Ana Maria Ionescu şi Elena Vîzdoagă. Pentru primul s-au plătit 950 de lei cursul şi 2.250 de lei cazarea la Hotel Voila de trei stele. Pentru fete s-au cheltuit 3.200 lei, costul cursurilor şi cazarea la acelaşi hotel, în perioada 17-22 iulie.

Fără îndoială, campioană la numărul de cursuri plătite de la buget este Primăria Bârnova. O parte dintre angajaţi au fost deja plecaţi, câte şapte nopţi, pe parcursul lunii iulie, în timp ce alţii vor merge în luna august.

Pentru cursuri de dezvoltare locală durabilă, aplicarea metodelor şi principiilor comunicării, achiziţii publice sau de contabilitate, Primăria a cheltuit în total suma de 5.659 lei. La această sumă se adaugă cazarea pentru cele şapte persoane, în sumă totală de 26.813 lei. Hotelurile alese sunt de trei stele, în Mamaia, Venus şi Eforie Nord, dar şi la Iaki, hotelul lui Gheorghe Hagi. Pentru acesta din urmă s-a plătit suma de 6.090 lei, pentru o cameră, în perioada 14-20 august.