Furtună politică în Polonia: Marine Le Pen vrea să îl determine pe Jaroslaw Kaczynski să excludă un „Polexit”

Prin declarația conform căreia ar împărtăși 'mari idei' asupra Uniunii Europene cu lideri polonezi, candidata extremei drepte în alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, l-a determinat pe liderul conservatorilor aflați la putere la Varșovia, Jaroslaw Kaczynski, să exclusă orice 'proiect absurd' privind un 'Polexit'.

13 mart. 2017, 15:12
Furtună politică în Polonia: Marine Le Pen vrea să îl determine pe Jaroslaw Kaczynski să excludă un „Polexit”

Declarațiile Marinei Le Pen au stârnit o furtună politică în Polonia, pentru că au fost interpretate de un important cotidian, Rzeczpospolita, drept o propunere de ‘alianță’ cu Polonia și Ungaria, în vederea inițierii unei ‘demontări a Uniunii Europene’, expresie pe care aceasta nu a folosit-o, precizează AFP.

În timpul unei întâlniri cu mass-media europene, săptămâna trecută, la Paris, lidera partidului Frontul Național a vorbit despre aliați ai partidului său, în Italia, Austria sau Olanda, atașați ‘recuceririi suveranității, incluzându-i aici pe ‘toți cei care, alături de Theresa May, gândesc același lucru’. ‘Chiar dacă alianțele nu sunt oficiale, marile noastre idei rămân totuși comune’, a declarat ea, potrivit unei înregistrări realizate de postul privat polonez Radio Zet.

‘Acesta este și cazul criticilor formulate de Polonia la adresa UE, pe care ea o acuză pe bună dreptate de ingerință politică’, și al premierului ungar Viktor Orban, care respinge ‘extrem de clar’ această ‘dorință de ingerință’ din partea UE, informează Agerpres.

‘Dacă mâine voi fi președinte al Republicii Franceze, cred că, da, aș putea avea o dezbatere cu Orban cu privire la ceea ce ni se pare inadmisibil, insuportabil în modul în care UE acționează astăzi. Același lucru e valabil și pentru Kaczynski’, a mai spus Marine Le Pen, recunoscând totodată ‘nu se poate fi de acord asupra tuturor chestiunilor, în mod cert’.

Citeşte şi Marine Le Pen are un proiect SINUCIGAŞ pentru Uniunea Europeană

În fața reacțiilor emoționale ale opoziției și mass-media poloneze, dintre care unele îl suspectează pe Kaczynski, liderul partidului ‘Lege și Justiție’ (PiS), că ar vrea să scoată Polonia și UE, acesta din urmă a reacționat rapid, convocând media, potrivit Agerpres.

Întrebat cu privire la un ‘Polexit’, el a declarat că ‘acest scenariu nu există’ și că cei care fac sugestii în acest sens ‘mint, manipulează și induc în eroare opinia publică’.

‘Avem tot atâta în comun cu doamna Le Pen cât avem cu Vladimir Putin’, a adăugat el, în condițiile în care președintele rus este adesea perceput în Polonia, mai ales după anexarea Ucrainei, drept un lider ce amenință securitatea țării.