Gabriela Firea, audiată la Parchet în dosarul violenţelor din 10 august: S-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor

Primarul general, Gabriela Firea, a fost audiată, marţi, la Parchetul General unde a fost citată în calitate de martor în  dosarul deschis de procurori după violenţele de la protestul din 10 august. Firea a declarat, după audiere, că i-a prezentat procurorului de caz inscrisuri şi elemente care sunt în responsabilitatea Primăriei Capitalei, în special legate de autorizarea evenimentului. Firea a mai precizat că în urma acestei anchete se va stabili dacă intervenţia violentă a jandarmilor în seara de 10 august în Piaţa Victoriei fost justificata şi dacă a fost respectata legea şi că în opinia sa "s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor". 

RomaniaTV.net
04 sept. 2018, 08:15
Gabriela Firea, audiată la Parchet în dosarul violenţelor din 10 august: S-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor

Gabriela Firea a declarat marţi, la ieşirea din sediul Parchetului General, că a fost citată în calitate de martor în dosarul care anchetează evenimentele violente din seara de 10 august.

„Am răspuns întrebărilor procurorului, am adus înscrisuri. (…) A fost vorba despre elemente care sunt în responsabilitatea Primăriei Capitalei, in special cele legate de autorizarea evenimentului, dacă a fost un organizator. După cum ştiţi, primarul general trebuie să respecte legea 215, noi nu avem atribuţii miltiare. (…) Eu eram într-o delegaţie oficială la Tallinn, am avut informatii din partea viceprimarului după evenimente. (…) În urma acestei anchete se va stabili dacă intervenţia a fost justificată, conformă şi daca a fost respectată legea”, a precizat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a ţinut să precizeze că viceprimarul Aurelian Bădulescu nu a fost în celula de coordonare a jandarmilor, el afându-se „în camera pusă la dispoziţie de SGG”.

În legătură cu audierea prefectului şi declaraţiile contradictorii ale ministrului Internelor şi ale prefectului Speranţa Cliseru, Gabriela Firea a spus că „s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor”, „la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei, prefectul a contrasemnat ordinul scris şi intocmit de reprezentantul Jandarmeriei”.

„Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul – aici sunt subiectivă – că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare. În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare”, a declarat primarul Capitalei, la ieşirea de la Parchetul General.

Primarul Gabriela Firea a refuzat să dea declaraţii la sosirea la Parchet, precizând doar că „întotdeauna vorbesc numai pe bază de argumente, nu doar pe acest domeniu. Eu voi răspunde procurorului care m-a contactat”.

Primarul general a declarat că nu face parte din „tabăra celor care critică PSD”, dar face parte dintre cei „care au luciditate în Partidul Social Democrat” şi care nu vor mai accepta să fie manipulaţi şi să se transmită în spaţiul public manipulăr. Firea a afirmat, răspunzând unei întrebări, că va rămâne membru PSD pentru că nu se dezice de această firmaţiune.

„Eu nu sunt în tabăra celor care critică PSD, sunt printre cei care au luciditate în Partidul Social Democrat şi nu acceptăm la nesfârşit să se distorsioneze adevărul şi să fim noi manipulaţi şi să se transmită în spaţiul public manipulări. Dacă a fi profesionist, onest şi lucid înseamnă a te da cu adversarii, este şi acest un mod de a privi lucrurile”, a răspuns Ganriela Firea.

Aceasta a precizat, răspunzând unei întrebări că va rămâne membru al PSD.

„Nu mă dezic de această formaţiune politică. Nu mă alătur adversarilor noştri, ci colegilor mei care înţeleg că lucrurile nu au luat-o pe făgaşul corect şi bun în partid”, a mai spus Firea.

Şi Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei şi o apropiată a Gabrielei Firea, s-a prezentat marţi la Parchetul General. Iniţial, surse judiciare citate de Agerpres au declarat că audierea are loc în dosarul privind incidentele violente de la protestul din Piaţa Victoriei din 10 august. Ulterior, la ieşirea din sediul Parchetului General, Speranţa Cliseru a negat că a fost audiată în dosarul deschis după violenţele de la protestul din 10 august.

Tot marţi, urmează să ajungă la Parchet primarul general viceprimarul Aurelian Bădulescu, cel căruia Gabriela Firea i-a delegat atribuţiile.

În urma violenţelor din Piaţa Victoriei, la Parchetul General au fost depuse 770 de plângeri împotriva Jandarmeriei.

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.â