Gabriela Firea, după respingerea Codului Fiscal: Liberalii stimulează o noua CRIZĂ în România

Gabriela Firea, senator PSD, critică dur respingerea noului Cod Fiscal de către preşedintele Klaus Iohannis şi apreciază că acesta şi PNL "stimulează o nouă criză în România".

RomaniaTV.net
17 iul. 2015, 11:45
Gabriela Firea, după respingerea Codului Fiscal: Liberalii stimulează o noua CRIZĂ în România

Gabriela Firea apreciază că România avea mare nevoie de noul Cod fiscal respins de preşedintele Klaus Iohannis şi le reproşează liberalilor că se opun măsurilor fiscale pe care le-au votat în Parlament.

„România are nevoie de aceste Coduri, pentru a aduce din nou TVA general la 19%, dar şi pentru a veni cu alte măsuri în favoarea economiei. Pasul înapoi făcut de liberali, prin care par să îl fi influenţat şi pe preşedinte, arată un partid lipsit de direcţie şi, mai ales, lipsit de viziune cu privire la interesele României. Acest tip de laşitate este caracteristică acelora care au decis să taie salarii şi ajutoare sociale, să închidă spitale, să impoziteze pensiile mici, în loc să vină cu măsuri pentru stimularea economiei şi să taie banii clientelei. Programul prezentat de Predoiu avea astfel de măsuri, precum cele promovate de Guvern şi votate de Parlament. Din poziţia de acum a liberalilor, înţelegem că programul lor este doar o suită de minciuni”, a subliniat Gabriela Firea.

La rândul său, europarlamentarul social-democrat Claudia Ţapardel atrage atenţia asupra faptului că respingerea Codului Fiscal este o modalitate de a induce o criză, după ce inducerea uneia politice nu a fost posibilă „datorită majorităţii parlamentare”: „Respingerea Codului Fiscal este doar «primul pas» catre acest obiectiv, ca sa-l citez pe dl. Iohannis. Si nu cred ca e genul de pas pe care il visau cei care l-au votat in alegerile prezidentiale”.

Claudia Ţapardel subliniază că nu vede motivele pentru care presedintele se opune unui ansamblu de masuri care ar ajuta si consumatorii, si economia şi că România transmite prin decizia şefului statului un mesaj „foarte greu de înţeles pentru investitori”. Totodată, europarlamentarul consideră că România „îşi subminează singură şansele”, într-un moment delicat pentru economia europeană. „Privind spre Grecia, aveam pana acum motive sa fim linistiti ca la noi e liniste, stabilitate si economia creste pe baze solide. Era nevoie doar de un gest irational sau de un accident pentru ca aceasta situatie buna sa se schimbe. Astazi a aparut gestul irational, chiar de la Cotroceni”, subliniaza Claudia Ţapardel.

Mihai Sturzu, presedintele TSD, a comentat şi el retrimiterea Codului Fiscal la Parlament, apreciind că „PNL a picat lamentabil examenul cel mai important: cel al consecventei si seriozitatii in fata milioanelor de romani, angajatori sau angajati, care isi doresc scaderea TVA la 19%” şi că „liberalii saboteaza, pur si simplu, Romania”, plasându-se „împotriva dezvoltării şi creşterii economice accelerate pentru următorii 5-10 ani”.

Sturzu aminteşte că din programul care PNL a „marşat” în toamna lui 2014 în campania electorală a lui Klaus Iohannis reducerea TVA la 19% şi implementarea altor măsuri de relaxare fiscală au reprezentat puncte forte şi concluzionează că decizia de vineri, de respingere a Codului Fiscal echivalează cu faptul că „PNL le spune pe faţă românilor că nu doreşte creşterea economiei româneşti şi a nivelului de trai: „Retrimiterea la Parlament a noului Cod Fiscal este o amanare fara sens a unui proiect votat aproape in unanimitate de Parlamentul Romaniei, inclusiv de cei din PNL. Inseamna un NU categoric spus scaderii TVA la 19% – cea mai curajoasa si mai buna masura guvernamentala din ultimii 10 ani. Cei din PNL s-au sucit peste noapte si nu mai indraznesc sa sustina reducerile fiscale prinse in noul Cod Fiscal. Le este frica de faptul ca romanilor le poate fi mult mai bine prin acest nou Cod Fiscal, cata vreme ei si-ar dori ca lucrurile in Romania sa mearga prost, sa aiba si ei ce sa critice fara sa se faca de rusine. Fuga aceasta de raspundere, piruetele retorice ale liberalilor si falsele argumente aruncate in graba, cu vocea tremuranda, de liderii PNL ne arata inca o data incapacitatea acestor oameni de a gandi, a actiona si a fi consecventi cu propriile principii economice si actiuni parlamentare in decurs de cateva luni”.