Gelu Diaconu, fost şef al ANAF, vrea să atace la CCR plata defalcată a TVA

Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF din guvernarea condusă de Victor Ponta, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională dacă plata defalcată a TVA va deveni obligatorie.

23 sept. 2017, 11:22
Gelu Diaconu, fost şef al ANAF, vrea să atace la CCR plata defalcată a TVA

Potrivit lui Gelu Diaconu, măsura este un atac la utilizarea lichidităţilor proprii ale firmelor, în condiţiile în care „rulajul lunar de TVA nu e al statului”, scrie capital.ro. Îl anunţ pe premierul Tudose că a statului e doar diferenţa dintre colectat şi deductibil, care în toate situaţiile e mai mică decât rulajul colectatului. Sunt agenţi economici, mai ales cei care derulează investiţii mari, a căror TVA deducctibilă este o mare perioadă de timp mai mare decât TVA colectată”, a spus Diaconu.

Citeşte şi Mii de firme preferă măsura unui TVA defalcat. Reducerile de 5% pe profit le stimulează

„Există un principiu constituţional sacrosanct al inviolabilităţii proprietăţii, care am crezut că ne-a desprins definitiv de perioada comunistoidă! Nu poate statul să îţi blocheze accesul la proprii bani!”, a adăugat acesta.

Măsura a fost contestată vehement de întreg mediul de afaceri. Împovărarea administrativă şi birocratică a contribuabililor oneşti cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, este de părere Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Impactul negativ al legii este evidenţiat şi de constructori şi producătorii de materiale pentru construcţii.