Grevă generală în administraţia publică locală, marţi

30.000 de sindicalişti din administraţia publică locală din întreaga ţară vor fage grevă generală de o zi, marţi. Ei solicită salarii mai mari, vouchere de vacanţă şi acordarea normei de hrană i

09 iul. 2016, 12:38
Grevă generală în administraţia publică locală, marţi

Sindicaliştii ameninţă că acţiunile de protest vor continua în perioada următoare dacă discuţiile dintre FNSA şi Guvern nu vor avea niciun rezultat.

„În data de 12 iulie va urma o grevă generală, cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile şi începând cu data de 19 iulie vom intra în grevă generală pe termen nelimitat”, declara secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop.

Citeşte şi: Administraţia publică locală, în GREVĂ timp de o oră la începutul programului de lucru

Sindicaliştii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe lună).

„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%)”, se arată în comunicat de presă al FNSA.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, pe cale să semneze un acord cu sindicatele din administraţie

Sindicaliştii FNSA doresc majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre cei care primesc şi cei care nu primesc acest drept.

Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă, iar Articolul 3^1 (4) din OUG nr. 20/2016 să fie eliminat în totalitate. Acesta prevede că „la stabilirea salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare la nivel maxim aferent funcţiei, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie/specialitate din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se iau în calcul majorările salariilor de bază ale personalului care beneficiază de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi drepturile băneşti incluse în salariul de bază potrivit prevederilor art 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, numai pentru personalul care intră sub incidenţa celor două acte normative.”