Guvernul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Guvernul ceh a supravieţuit vineri unei moţiuni de cenzură înaintate de opoziţie pentru a-l destitui pe premierul de centru-stânga Andrej Babis, acuzat de corupţie şi răpire, transmite Reuters.

23 nov. 2018, 19:37
Guvernul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Moţiunea nu a reuşit să obţină pragul minim de 101 de voturi din cele 200 în camera inferioară a parlamentului de la Praga.

Rezultatul era oarecum de aşteptat după ce social-democraţii, partenerii partidului ANO în guvernul minoritar condus de Babis, şi comuniştii au refuzat la începutul acestei săptămâni să voteze alături de opoziţie.

Premierul ceh Andrej Babis se află sub presiuni tot mai mari ca urmare a acuzaţiilor de răpire şi corupţie care au apărut în urmă cu două săptămâni, dar a respins apelurile de a demisiona din funcţie, informează Agerpres.

Potrivit unor relatări apărute în presă, fiul lui Babis a afirmat că asociaţi ai tatălui său l-au luat cu forţa şi l-au dus anul trecut în peninsula Crimeea, anexată de către Rusia. Fiul lui Babis a mai spus că tatăl său l-a ameninţat că îl va interna într-o clinică psihiatrică.

Citeşte şi Tomac: Luni anunţăm, probabil, ziua în care vom depune moţiunea de cenzură

Şeful guvernului ceh a respins acuzaţiile, afirmând că fiul său, care locuieşte în prezent în Elveţia, este bolnav mintal şi a plecat din ţară de bunăvoie, potrivit Agerpres.

Andrej Babis (64 de ani), un miliardar cu un imperiu uriaş în domeniul afacerilor şi care a devenit prim-ministru în 2017, se confruntă cu acuzaţii de corupţie. El este anchetat pentru fraudă în domeniul subvenţiilor, dar beneficiază de imunitate ca parlamentar.