Guvernul intervine din nou pe piaţa cartelelor prepay. Cum va fi condiţionată achiziţionarea lor

Cartelele prepay vor fi vândute de furnizorii de telefonie mobilă doar cu notarea numelui, codului numeric personal, seriei și numărului actului de identitate, precum și adresei e-mail dacă există, în cazul cumpărătorilor persoanelor fizice, respectiv a codului unic de identificare în cazul firmelor, inclusiv PFA.

11 sept. 2016, 10:21
Guvernul intervine din nou pe piaţa cartelelor prepay. Cum va fi condiţionată achiziţionarea lor

Argumentul autorităților este că astfel va fi asigurat „un climat de normalitate și siguranță civică”, făcând posibilă în același timp și prevenirea criminalității, inclusiv a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum și a actelor de terorism, după cum scrie profit.ro.

Schema de reglementare a cartelelor prepay a fost finalizată pentru aprobarea Guvernului, după ce, în 2014, o Lege care viza identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite și a utilizatorilor de rețele Wi-Fi a fost declarată neconstituțională. Judecătorii Curții Constituționale au considerat atunci că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur.

Acum, Guvernul va încerca din nou să intervină pe piața cartelelor prepay, lăsând însă și de această dată Parlamentul să aibă ultimul cuvânt. Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie aprobat de Guvern și de ambele camere ale Parlamentului.