Guvernul suspendă taxa de clawback pentru produsele din plasmă, în criza imunoglobulinei. Vlad Voiculescu: Se deschide cutia Pandorei

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o OUG pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă. Decizia a fost luată miercuri, în timpul întâlnirii pe care premierul Mihai Tudose a avut-o cu reprezentanţii MS, CNAS, ANM şi a distribuitorilor de imunoglobulină. Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, critică decizia şi afirmă că se creează un precedent periculos.

06 dec. 2017, 11:11
Guvernul suspendă taxa de clawback pentru produsele din plasmă, în criza imunoglobulinei. Vlad Voiculescu: Se deschide cutia Pandorei

UPDATE Premierul Mihai Tudose le-a spus, miercuri, jurnaliştilor, la Parlament, că nu îl remaniază pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, din cauza crizei de imunoglobină şi că a fost găsită soluţia pentru rezolvarea problemei.

Întrebat dacă îl va demite pe Bodog din cauza crizei de imnuglobină, premierul a răspuns negativ.

„Am avut o discuţie astăzi, am cerut lămuriri, se pare că au şi găsit măsuri pentru asta – suspendarea taxei clawback pentru acea gamă”, a adăugat Mihai Tudose.

Întrebat dacă se va rezolva astfel problema, şeful Executivului a replicat: „Ei aşa spun, toţi din sistem”.

 

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o OUG pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă. Decizia a fost luată miercuri, în timpul întâlnirii pe care premierul Mihai Tudose a avut-o cu reprezentanţii MS, CNAS, ANM şi a distribuitorilor de imunoglobulină. 

”S-a hotărât că săptămâna viitoare se va propune o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piaţă. Cel mai rapid, se pare că chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce înseamnă că ar trebui să acopere necesarul pentru cel puţin o lună pe imunodeficienţe şi urgenţe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puţin 2.000 de flacoane de acelaşi distribuitor, din februarie, martie să mai intre un distribuitor, iar din iunie încă doi. (…) Deci veştile sunt bune dacă vor fi aceste angajamente vor fi respectate”, a declarat medicul Alexis Cochino, potrivit Mediafax.

La întâlnirea de la Guvern au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, reprezentanţi de la ANM, Unifarm şi CNAS, precum şi reprezentanţi ai distribuitorilor de imunoglobulină.

”Discuţiile au fost cu rezultat pozitiv şi să sperăm că va fi aşa cum au promis, că se rezolvă problema în cel mai scurt timp. (În spitalul … – n.r.) nu avem imunoglobulină din septembrie. Noi avem 15 bolnavi în evidenţă. Unii sunt nesubstituiţi din august. Pe doi i-am trimis aici, la Bucureşti, care aveau o formă mai severă de imunodeficienţă, iar o parte – cei care au avut această posibilitate – şi-au cumpărat imunoglobulina pentru una sau două administrări”, a spus şi Mihaela Bătăneanţ, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu Timişoara.

Ea a mai spus că dacă medicii au nevoie urgent de imunoglobulină vor putea suna la un tel-verde pentru a fi redistribuită din alt spital.

Citeşte şi: Un medic pediatru a izbucnit în lacrimi din cauza lipsei imunoglobulinei. Plângere penală, înregistrată pe numele ministrului Bodog

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, critică soluţia la care a ajuns guvernul, spunând că exact asta şi-au dorit distribuitorii. El avertizează că acesta ar putea fi un precedent şi pentru alte produse farmaceutice.

„Inteleg ca domnul Tudose a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback!

Este exact ce isi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pt medicamentele exceptate va ramane in curtea statului).

Daca s-a facut o exceptie acum pt produsele din plasma, maine ar putea sa vina la rand produsele oncologice, antibiotice, si apoi altele si altele. Unde ne oprim?

Introducerea unui mecanism de pret diferit (a unui pret mai mare) pt Lista Medicamentelor Esentiale pornind de la lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii este solutia corecta, alaturi de oprirea exportului paralel si monitorizarea stocurilor.

Solutia de mai sus – solutie bazata pe recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu pe lobby-ul local si pe deciziile luate in diverse crize – a fost deja implementata cu succes anul trecut, inainte sa fie desfiintata de guvernul si parlamentarii PSD-ALDE”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Citeşte şi: Ministrul Florian Bodog îl acuză pe Vlad Voiculescu de criza imunoglobulinelor: Problema a apărut anul trecut. Reacţia lui Voiculescu 

Premierul Mihai Tudose i-a convocat, miercuri, la o întâlnire, pe ministrul Sănătăţii, preşedintele CNAS, şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi producătorii de imunoglobulină, discuţia fiind menită să rezolve criza generată de lipsa acestei substanţe. Decizia premierului a venit după ce, sâmbătă, o femeie a murit la Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină.

Ministrul Sănătăţii anunţa, luni, că 2.200 flacoane de Pentaglobin au fost trimise în ţară, precizând că problemele privind imunoglobulina au apărut anul trecut, când ministerul era condus de Vlad Voiculescu, numindu-l pe acesta „ministrul Facebook”.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.