Guvernul vrea să "îngheţe" salariile brute şi să oblige angajatorii, inclusiv privaţi, să le menţină la un anumit nivel

Publicat: Marţi, 19 Septembrie 2017 15:35 // Actualizat: Marţi, 19 Septembrie 2017 16:32 // Sursa: romaniatv.net

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a declarat marţi că Guvernul intenţionează să ”îngheţe” salariile brute pentru o perioadă, în timpul căreia asigurările sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

 

Foto: gov.ro

”Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuţ Mişa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului, potrivit Mediafax.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat.

”Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte (angajatorului - n.red) costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a adăugat ministrul Finanţelor.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanţelor, la sfârşitul lunii iulie.

„Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, preciza Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În acest sens, „sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare”. Potrivit MFP, măsurile „nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

 
 
 

 

1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 sep 16:32
Răspunde | Votează email -1 email
POPESCU GEORGETA
CAND TE DUCI LA PRIMARIE PENTRU PAINE ZICEA CINEVA CA DE FAPT VREI SA DIVORTEZI SI DE ASTA NU TE LASA:APOI; CA DE FAPT EI DOI ;CEI DOI SOTI S-AU PLICTISIT SI PLEACA SI TU TREBUIE SA-I URMEZI: CUM CA E RAU SA FII POSEDAT CA NU MAI STII DE TINE SI AI SPASME SI-TI AMORTESTE TOT; FIE CA ESTI VINOVAT SAU CA VREA CINEVA SA FII STAPANIT DE DUHURI RELE SI-TI FACE CIUPERCI CADOURI: CAND II ZICI SCUMPO SAU SCHATZ CUIVA NU ASA TE COMPORTI CA SI CUM ESTI PUS PE CRIME: INTREBAU SOLDATII CATI COPII AU SI EXPLICAU DE CE NU AU PRIMIT PAINE PENTRU STUDII:CUM CA LA UNIVERSITATE ERA DE FAPT FOARTE FRUMOS-;CU POZE IN PADURE GEN MUGUR DE PRIMAVARA ;CUM CA UNUL PLEACA SI ALTUL STA LA AZIL ;GEN PUIU CA AM CEVA DE SPUS LA PRIMARIE CU DREPTUL DE SEDERE;APOI GEN FLEISCHER CU FASII DE CARNE SI CAINELE BODYGUARD IN FATA SUPERMARKETULUI SI CUM SE SUPARASE MAICA-SA CA-I DADEAM ALUNE DIN PACHETUL CU STUDENT FUTTER::::ETC::::
1
EUR
4.6572
RON
18 Jul
noapte 19 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H