Hacker la 16 ani. Un adolescent din Cluj a furat peste 60.000 de lei din conturile mai multor clienţi

Un adolescent de 16 ani din Cluj, geniu în IT, a devenit spaima băncilor. Puştiul a dat spargere după spargere şi a reuşit să fure peste 60.000 de lei din conturile clienţilor de la mai multe bănci. Anchetatorii spun că a devenit hacker la doar 13 ani, dar a fost iertat, acum însă a fost trimis în judecată.

20 oct. 2015, 05:37
Hacker la 16 ani. Un adolescent din Cluj a furat peste 60.000 de lei din conturile mai multor clienţi

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, dintre care un minor în stare de arest preventiv. Acesta este acuzat de săvârşirea a 13 (treisprezece) infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi a 3 (trei) infracţiuni de tentativă la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, sub forma autoratului, scrie clujust.ro.

La întocmirea rechizitoriului s-a reţinut în esenţă următoarea stare de fapt: „În perioada august – 15 septembrie 2015 inculpatul O. C.-I., în vârstă de 16 ani, a folosit în mod neautorizat date de identificare ale cardurilor bancare emise, după caz, de către Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Unicredit Bank, Millenium Bank şi Marfin Bank Romania unui număr de 16 (şaisprezece) titulari de pe întreg teritoriul României, efectuând sau încercând să efectueze transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare ale acestora, în scopul achiziţionării de produse de telecomunicaţii şi IT (în special telefoane mobile de ultimă generaţie), al transferării de bani, al creditării unor conturi virtuale pentru convertirea monedei centralizate în monedă digitală, al reîncărcării cartelelor telefonice precum şi pentru achiziţionarea de jocuri electronice.”

În activitatea sa, inculpatul minor a încercat să efectueze în mod fraudulos, în mediul online, tranzacţii financiare în sumă totală de 96.210,18 lei şi 40,48 dolari, reuşind producerea un prejudiciu de 63.569,14 lei şi 31,61 dolari.

Marea majoritate a telefoanelor din game de lux au fost vândute coinculpatului A. I. la un preţ de aproximativ jumătate din cel de cumpărare, acesta continuând să achiziţioneze de la inculpatul minor bunurile inclusiv după ce a aflat despre modalitatea ilicită de dobândire a produselor, asigurându-l totodată pe inculpatul O. C.-I. de tăinuirea pe viitor a bunurilor, context în care, în perioada 08.09 – 15.09.2015, a dobândit produse achiziţionate prin efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase în dauna a trei dintre persoanele vătămate.

A. I. este cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea unei infracţiuni de tăinuire şi a 3 (trei) infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, sub forma complicităţi.

Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul organelor de cercetare penală din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca iar suportul tehnic de specialitate a fost asigurat în cauză de către Serviciile de Operaţiuni Speciale Cluj şi Bacău.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Cluj-Napoca.