Profesorii mai au de aşteptat creşterea salariilor. Hăncescu: Nu vrem să dăm oamenilor iluzii

Cadrele didactice primeau la sfârşitul săptămânii trecute vestea că salariile ar urma să li se majoreze în luna septembrie, însă Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, le-a spulberat speranţele.

08 mai 2015, 05:24
Profesorii mai au de aşteptat creşterea salariilor. Hăncescu: Nu vrem să dăm oamenilor iluzii

Şeful FSLI a infirmat spusele ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care anunţa, după o întâlnire cu sindicatele, că s-a decis majorarea salariilor cu 5% pentru cadrele didactice.

„Nu s-a hotărât nicio creştere salarială de 5% pentru cadrele didactice. Am discutat despre problemele legate de programele şcolare, legea educaţiei, decontarea navetei, costul standard, unde trebuie sa vedem daca ramane acelasi tinand cont ca avem stabilită salarizarea prin lege. Am discutat despre finantare pentru că avem mari probleme cu consiliile locale. Se muta banii de pe un trimestru in altul şi s-a conturat ideea să vină banii de salarizare prin Ministerul Educatiei în Inspectorate şi şcoli. Legea salarizarii nu am vrut să o discutăm, atât timp cât tema nu şi-a făcut-o Guvernul. Nu vrem să dăm oamenilor iluzii. Nu m-a interesat subiectul, atat timp cat Guvernul nu are o pozitie clara. Nu stiu ce a declarat domnul ministru. Despre legea salarizarii nu s-a vorbit nimic pentru ca s-au impotmolit şi este treabă prea delicată. Poate să se schimbe ceva spre finalul anului, dacă se va face un proiect de lege”, a declarat pentru RomaniaTV.net Simion Hăncescu, preşedinte Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

La sfârşitul săptămânii trecute apăruse informaţia că lefurile cadrelor didactice vor creşte cu 5% începând din luna septembrie. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, la finalul unei întâlniri de trei ore cu sindicaliştii din educaţie.

Creşterea salarială fusese convenită la sfârşitul anului trecut, printr-un protocol semnat de cele două părţi. Acum, sindicaliştii din educaţie cer şi schimbarea legii salarizării. În caz contrar, spun ei, din 2016 profesorii vor avea venituri aproape egale cu ale muncitorilor necalificaţi, întrucât salariul minim va urca la 1.200 de lei, iar dascălii câştigă, în medie, 1.500 de lei.

„Va fi acordat şi sporul de 5% în luna septembrie, s-a rezolvat şi problema personalului nedidactic, problemă care era extrem de importantă, o creştere de 12% începand cu 1 iulie. Această prevedere vizează un număr de 60.000 (de persoane care fac parte din, n.r.) personal nedidactic: 53.000 în preuniversitar şi 7.000 în universitar”, declara Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.