Horia Colibăşanu pregăteşte ascensiunea finală pe Everest. Alpnistul român deschide o nouă rută spre vârf

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu se pregăteşte de ascensiunea finală în Himalaya, unde încearcă să deschidă o rută nouă pe vârful Everest, care va avea loc în următoarele două săptămâni.

11 mai 2018, 13:58
Horia Colibăşanu pregăteşte ascensiunea finală pe Everest. Alpnistul român deschide o nouă rută spre vârf

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, Horia Colibăşanu se pregăteşte de cea mai importantă etapă a expediţiei din acest an în Munţii Himalaya şi anume, ascensiunea finală pe vârful Everest (8.848 metri), în încercarea de a deschide o rută nouă.

Alpinistul timişorean se află, în prezent,în tabăra de bază situată la 5.400 metri altitudine şi aşteaptă un interval de cinci zile cu prognoză de vreme bună, condiţie esenţială pentru succesul proiectului din această primăvară. În ultimele săptămâni, Horia Colibăşanu a parcurs de mai multe ori traseul de urcare până la 7.000 de metri altitudine, l-a echipat împreună cu colegul său Peter Hámor, de 53 de ani, astfel încât, în urcarea finală, să aibă cât mai puţin echipament.

Ultimele săptămâni au fost destul de grele. Am muncit enorm la echiparea traseului. Am pus peste 350 de metri de coardă ca să asigurăm porţiunile cu gheaţă, am cărat mult echipament. Suntem în base camp acum şi s-ar putea să coborâm până la 4.500 de metri, să ne odihnim în aşteptarea ferestrei de vreme bună. Avem nevoie cam de cinci zile cu vreme bună pentru a putea porni„, a transmis Horia Colibăşanu.

Colibăşanu a mai precizat că ascensiunea finală va avea loc până cel târziu în data de 25 mai, când se termină sezonul de primăvară în Himalaya, perioada cu vreme favorabilă expediţiilor la peste 8.000 de metri altitudine.

E important pentru noi că suntem bine, starea noastră de sănătate e bună, aclimatizarea a decurs ok, recuperarea după efort e ok, tot ce mai avem nevoie e să ţină şi vremea cu noi. Suntem cu ochii pe soare, vânt, prognoze, doar despre asta vorbim mai tot timpul”, a spus Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie, urmând să se întoarcă în 3 iunie.

Anul acesta are loc cea de-a 20-a expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Horia Colibăşanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Anul trecut, Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.