Iată la ce RISCURI de expui dacă foloseşti AERUL CONDIŢIONAT

Sunt momente şi situaţii în care aerul condiţionat este absolut necesar. Chiar dacă are şi multe hibe, fără el nu am putea face faţă caniculei. Iată la ce trebuie să fii atent.
Marius Neagu
27 iul. 2015, 07:55
Iată la ce RISCURI de expui dacă foloseşti AERUL CONDIŢIONAT

Aparatele de aer condiţionat ne ajută să depăşim temperaturile foarte ridicate şi umiditatea, transformând un mediu insuportabil într-unul confortabil şi respirabil. Ca să nu mai vorbim de cardiaci şi de bătrâni, pentru care o zi caniculară este o ameninţare reală, potrivit independent.md.

 

Riscuri ce pot apărea

Totuşi, aerul condiţionat poate fi şi periculos, în cazul în care aparatul nu e întreţinut cum trebuie.
Poţi să răceşti de la aerul condiţionat din cauza microorganismelor care se adună în aparat. Poţi face gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boala legionarului, un tip de pneumonie declanşată de bacteria Legionella. Într-un aparat de aer condiţionat poţi să găseşti toată gama de agenţi patogeni: bacterii, viruşi, ciuperci.

Rinita, faringita, amigdalita şi alte infecţii ale tractului respirator superior sunt frecvente, pentru că aerul condiţionat creează un mediu rece şi uscat, ideal pentru viruşii răcelii. Mucoasa nazală uscată e mai sensibilă în faţa atacurilor, deci rişti să răceşti dacă nu îngrijeşti corect aparatul.

Din cauza aerului uscat pot avea probleme cei care suferă cu sinusurile. Acestea devin mai vulnerabile în faţa inflamaţiilor, infecţiilor şi iritanţilor. Soluţia: foloseste un spray nazal cu soluţie salină sau un umidificator care îţi va proteja şi pielea împotriva uscăciunii excesive.

Atenţie la diferenţa de temperatură!

Venind din canicula de afară, ai tendinţa să setezi aparatul pe o temperatură mult prea joasă, iar diferenţa aceasta este periculoasă, putând duce la şoc termic, mai ales în cazul copiilor. Temperatura ideală pe care să setezi aparatul de aer condiţionat este cu câteva grade mai mică decât cea de afară şi în nici un caz mai jos de 24… 25° C.

Paralizia facială Bell poate fi declanşată şi de aerul condiţionat. La fel ca şi fibromialgia, care se manifestă prin dureri difuze şi sensibilitate la nivelul muşchilor.

Persoanele cu pielea foarte uscată sau cu afecţiuni specifice trebuie să evite aerul condiţionat.

Aerul condiţionat favorizează îngrăşarea. Cel puţin aceasta e concluzia unui studiu american despre obezitate. Sistemele de ventilaţie artificială reduc consumul de energie al organismului, care nu trebuie să depună efort pentru răcire sau încălzire.

Atenţie şi la sistemul de ventilaţie din maşină! Şi acesta trebuie verificat periodic. Filtrele trebuie schimbate des. Cercetătorii au descoperit nu mai puţin de opt tipuri de mucegaiuri în aerul condiţionat din maşini.

Ai grijă de animalele de companie

Fiindcă nu transpiră, animalele nu îşi pot regla temperatura corpului. De aceea, un aparat de aer condiţionat este bun pentru confortul lor termic: le ajută să elimine stresul de adaptare, scade riscul de şoc termic şi îndepărtează celelalte pericole reprezentate de temperaturile foarte mari. Dar există şi afecţiuni ce pot apărea din cauza aerului condiţionat şi care pot cauza chiar decesul animăluţului.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Orașul din România care este una dintre perlele turismului românesc. Are o frumusețe aparte, clădiri spectaculoase, iar turiștii străini sunt înnebuniți să vină aici
Capital.ro
Aprobat! Salarii mai mari în România. Ciolacu, anunț istoric: E sigur de la 1 iulie
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
Categoria de șoferi care scapă nepedepsită deși încalcă legea! Polițiștii sunt neputincioși
Adevarul
Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Cristi Borcea a luat o decizie radicală. S-a terminat pentru totdeauna
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Contabilă în Iași, Liliana și-a dat demisia și s-a angajat ca badantă. Ce a urmat depășește orice imaginație
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților
Capital.ro
A murit marea DOAMNĂ a ROMÂNIEI: Suflet ales, a fost un Om-Lumină
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Fenomene paranormale. Nici specialiștii nu pot explica aceste mistere
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'