Uniunea Europeană a decis! Frigiderele și aparatele de aer condiționat, la gunoi

Uniunea Europeană a luat o nouă decizie ce cu siguranță îi va afecta atât pe cetățeni, cât și pe producători. Aceste frigidere și aparate de aer condiționat vor fi interzise.

03 feb. 2024, 10:05
Uniunea Europeană a decis! Frigiderele și aparatele de aer condiționat, la gunoi
Uniunea Europeană a decis! Frigiderele și aparatele de aer condiționat, la gunoi

Folosirea frigiderelor și aparatelor de aer condiționat cu freon este interzisă, decizia fiind luată în data de 16 ianuarie 2024. Motivul oficial transmis de reprezentanții Uniunii Europene este protecția climei.

Citește și: Produsele care devin toxice dacă le depozitezi în frigider. Majoritatea românilor fac această greșeală

Frigiderele și aparatele de aer condiționat, la gunoi

Parlamentul European a dat undă verde pentru limitarea emisiilor de gaze fluorate dăunătoare climei. Din 2050, niciunul dintre gazele fluorurate care sunt utilizate în prezent în frigidere, sisteme de aer condiționat sau pompe de căldură nu va mai fi permisă. În plus, vânzarea produselor care conțin gaze fluorate ca agenți frigorifici va fi interzisă. Aceste gaze fluorurate, numite în general freoni, sunt utilizate ca agenți frigorifici într-o varietate de dispozitive.

Pe 5 octombrie 2023, Consiliul European și Parlamentul European ajunseseră la un acord provizoriu privind noile reguli pentru eliminarea treptată a gazelor fluorurate și a substanțelor care contribuie la încălzirea globală și epuizează stratul de ozon. Impactul gazelor fluorurate asupra încălzirii globale este de câteva sute de mii de ori mai puternic decât CO2, fiind considerate toxice și greu de descompus. Susținătorii interdicției susțin că există alternative la pompele de căldură și dispozitivele similare care folosesc substanțe naturale.

Comisia Europeană a salutat decizia Parlamentului European, care „va preveni emisia a 500 de milioane de tone de gaze fluorurate și substanțe care epuizează stratul de ozon până în 2050”. Aceasta va contribui la atingerea obiectivelor climatice ale UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030. De asemenea, va contribui la neutralizarea climei Europei până la jumătatea secolului.

Interdicția va intra în vigoare abia din 2050. Așadar, producătorii de pompe de căldură, aparate de aer condiționat și frigidere au timp suficient pentru a introduce modificări la dispozitive.

Citește și: Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze