IDEI DE CĂLĂTORIE. Tradiţie şi MISTICISM. 10 locuri SACRE ale omenirii GALERIE FOTO

Fiecare călătorie departe de casă oferă o experienţă unică, însă există locuri care îl marchează pe vizitator pentru tot restul vieţii. Anumite religii le consideră obligatoriu de văzut cel puţin o dată în viaţă, dar şi cei care nu sunt practicanţi fervenţi ai vreunui cult simt fiorul mistic care transcende prezentul.

31 mai 2014, 08:35

10. Uluru-Kata Tjuta, Australia

În Northern Territory, din Australia, la 1.431 km sud de localitatea Darwin, se află Parcul Uluru-Kata Tjuta, inclus şi în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se află simbolul Australiei, stânca renumită Uluru (Ayers Rock), iar la 40 km sud-vest se găsește Kata Tjuta (Mount Olga) și cele mai importante puncte de atracție turistică a continentului australian. Puţini ştiu însă că zona este considerată sacră de către aborigenii Pitjantjatjara, care cred că uriaşele pietre sunt creaţii ale înaintaşilor lor, iar locul este populat de spiritele strămoşilor lor.

Vezi şi Idei de CĂLĂTORIE: 7 MARI oraşe neaşteptat de FRUMOASE, subestimate pe NEDREPT de ghidurile turistice FOTO

9. Bodh Gaya, India

Templul Bodh Gaya este locul de pelerinaj al credincioşilor budişti din toată lumea. Aici se află copacul sub care Buddha stătea mult timp în meditaţie şi unde s-a iluminat. Se află la 110 km de Patna, capitala statului indian Bihar, şi a fost înregistrat în anul 2002 în Patrimoniul Mondial UNESCO. În acest templu, Siddhartha Gautama, în jurul anului 530 î.Hr., a atins iluminarea şi a devenit Buddha sub un „ficus sacru”.

Citeşte şi Vrei să trăieşti PERICULOS în vacanţă? Chinezii au pachete TURISTICE TERORISTE pentru clienţii COOL

8. Cenote Sagrado, Mexic

Se află în situl arheologic Chichen Itza, în nordul Peninsulei Yukatan. Este teritoriul sfânt al străvechii civilizaţii mayaşe, locul unde erau aruncate victimele sacrificate zeului mayaş al ploii, Chac. Cenote Sagrado este o scurgere de apă care se varsă într-un bazin cu diametrul de 60 metri. Când arheologii au dragat zona au găsit aici obiecte din aur, ceramică, dar şi oase umane, dovadă a ritualurilor de sacrificare practicate aici.

Citeşte şi Vacanţe care îţi dau FIORI. 10 locuri neobişnuite, de la Insula Păpuşilor Posedate la Pădurea Baciu FOTO

7. Moscheea Albastră, Turcia

Moscheea Albastră din Istanbul sau Moscheea Imperială a sultanului Ahmed este cea mai mare moschee din Istanbul și moscheea națională a Turciei, fiind unul dintre simbolurile acestei țări. A fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I, şi este singura moschee din Turcia care are şase minarete, celelalte având patru sau două. De altfel, doar moscheea sfântă Haram, de la Mecca, are mai multe minarete, şapte.

6. Muntele Kailaş, Tibet

Este punctul de răscruce al celor patru religii: Hindu, Jain, Bon şi Buddism. Din punct de vedere geografic, acest munte este poziţionat într-o zonă foarte favorabilă ca punct de origine pentru patru dintre cele mai importante râuri ale lumii. Brahmaputra, Indus, Ghaghara şi Sutlej, toate izvorăsc la 100 de kilometri de vârf şi fiecare curge dinspre munte în direcţii cardinale diferite. Acest munte este cunoscut sub diverse nume, „muntele sacru”, „centrul sacru al Pământului” sau chiar „scările care duc spre rai”. O legendă susține că cel care urcă până în vârful muntelui va avea parte de ghinion și mari blesteme, astfel că budiştii sunt precauţi atunci când vine vorba despre acest loc sacru.

5. Muntele Sinai, Egipt

Numit şi Muntele lui Moise, acesta este locul unde Dumnezeu a vorbit cu Moise şi i-a dat Cele 10 Porunci, scrise pe două table de piatră. Evenimentul este unanim acceptat de cele trei mari religii ale lumii, creştinism, iudaism şi islamism, fiind consemnat ca atare în Biblie, Tora şi Coran. Numeroase grupuri religioase au ridicat aici lăcaşuri de cult şi mii de pelerini vin pentru a se ruga în acest loc sacru. Muntele Sinai atinge 2.285 de metri înălţime şi se găseşte lângă Muntele Sfintei Ecaterina, care are 2.637 metri.

4. Glastonbury Tor, Anglia

Se află în comitatul Somerset, într-un loc unde nu te-ai aştepta să se afle un teritoriu sacru, şi totuşi despre acest deal se spune că ar avea o aură mistică. Glastonbury Tor este identificat de tradiţie cu Avalonul, insula magică înconjurată de ape, locul în care a fost făurită sabia Excalibur a regelui Arthur. O altă tradiţie spune că sfântul Iosif din Arimatea a venit aici şi a ascuns cupa sfântă a Gralului într-o peşteră aflată sub deal, de unde au început apoi să curgă două izvoare. Vizitatorii susţin că dealul emite energie pozitivă, mulţi pretinzând că s-au simţit mai uşori şi plini de fericire când au ajuns aici.

3. Sedona, Arizona

Mai mulţi cercetători consideră că Sedona este un loc unic pentru zonele sale de meditaţie, cărora vortex-urile le insuflă energie. Aceste vortex-uri au diverse efecte asupra vizitatorilor, a căror viaţă se pare că se schimbă pentru totdeauna. Sedona este vestită în întreaga lume ca zonă cu puteri vindecătoare, în prezent fiind stabilite aici numeroase centre spirituale. De asemenea, în regiune se înregistrează şi un nivel ridicat de activitate paranormală. Aici se organizează regulat sesiuni de urmărire a OZN-urilor. Sedona este celebră şi pentru istoriile sale cu îngeri, mulţi afirmând i-au vazut sau chiar fotografiat.

2. Mecca, Arabia Saudită

Fiecare musulman trebuie să ajungă la Mecca măcar o dată în viaţă. Situată în Arabia Saudită, Mecca este locul sfânt al islamului, locul de naştere al Profetului Mahomed. Kaaba, sanctuarul în formă de cub în jurul căruia se găseşte Moscheea Sfântă din Mecca, este considerat de religia islamică drept primul și cel mai sfânt lăcaș de cult. Coranul subliniază că Kaaba a fost construită de către Avraam și fiul său Ismail. Toți musulmanii din lume, în orice colt al lumii s-ar afla ei se îndreapta în timpul rugăciunii zilnice (salat) câtre Kaaba. Pelerinajul ritual comunitar la Mecca se desfășoară în fiecare an între zilele de 8 și 12 ale ultimei luni din calendarul islamic.

1. Ierusalim, Israel

Unul dintre cele mai sfinte oraşe ale lumii, Ierusalimul, este în mod ironic unul lipsit de pace şi ordine, din cauza frecventelor ciocniri dintre israelieni şi palestinieni. Aceste confruntări datează din timpuri biblice şi sunt cauzate de dispute teritoriale, dar cu toate acestea Ierusalimul este considerat în continuare locul sacru a trei religii: iudaism, creştinism şi islam. Dintre cele trei, pentru creştinism este un loc cu totul special, fiind locul unde a trăit, predicat şi murit Iisus. Milioane de pelerini refac an de an drumul Mântuitorului, vizitează camera în care a avut loc Cina cea de Taină, Grădinile Ghetsimani unde a fost prins Iisus, Via Dolorosa, pe unde şi-a purtat crucea, şi Muntele Golgota, unde a fost răstignit. Între locurile sfinte ale creştinilor se numără Biserica Sfântului Mormânt, Biserica Naşterii Domnului, Biserica Înmulţirii Pâinilor şi a Peştilor sau Biserica Sfântului Arhanghel Gavriil. Pe de altă parte, Zidul Plângerii este cel mai venerate loc în tradiţia evreiască.