INCENDIU COLECTIV, au apărut noi înregistrări. Un doctor sună disperat la 112. OPERATOR: I-auziţi ce ţipă

Apar noi înregistrări din seara în care a izbucnit incendiul din Colectiv. La aproape o jumătate de oră de la izbucnirea incendiului, un medic face apel la 112 şi cere mai multe salvări pentru victimele care agonizau în curtea clubului. Echipajele SMURD nu ajunseseră în curtea fostei fabrici Pionierul şi era nevoie de medici chiar la intrarea în club.

06 oct. 2017, 13:24
INCENDIU COLECTIV, au apărut noi înregistrări. Un doctor sună disperat la 112. OPERATOR: I-auziţi ce ţipă

La ora 22 şi 57 de minute, un medic de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti sună disperat la 112 să ceară ambulanţe în curtea interioară a fabricii Pionierul. Potrivit digi24.ro, trecuse aproape o jumătate de oră de la izbucnirea incendiului, iar victimele agonizau pe asfalt.

OPERATOR 1: Ambulanţa Sirena!
MEDIC: Am şi eu nevoie înăuntru, în Pionierul, să-mi intre 4-5 maşini! Am 7 sau 8 victime în stare foarte gravă, arsuri 40%-50% din suprafaţa corporală.
OPERATOR 1: Domnu’ doctor, imediat vă fac legătura la coordonare! Rămâneţi, vă fac legătura la coordonare!
MEDIC: Vă rog!

OPERATOR 2: Alo! Da, domnul doctor! Doamna manager ne spune la telefon să nu intraţi în clădire fără salvatori!
MEDIC: Nu am nevoie de… Ascultaţi-mă două secunde! Nu am nevoie de intrat în clădire! La ieşirea din clădire am 9 sau 10 victime în stare foarte gravă, unii sunt în stop! Am nevoie de ambulanţe care să intre înăuntru!
OPERATOR 2: Domnul doctor, a sosit medicul de la, de la…
MEDIC: Nu a venit nimeni de la SMURD!
OPERATOR 2: Deci de la SMURD ne spune domnul doctor că nu a ajuns nimeni şi sunt disperaţi, că sunt victime cu stop, afară din clădire, şi salvările noastre nu mai fac faţă! I-auziţi ce e acolo! (se adresează altei persoane)
MEDIC: Deci ei sunt afară şi nu e nicio ambulanţă lângă mine înăuntru, în curtea interioară a fabricii!
OPERATOR 2: I-auziţi ce ţipă! (se adresează altei persoane)
MEDIC: Mă înţelegeţi? Am nevoie de 4 sau 5 ambulanţe de tip C care să intre la mine aici!
OPERATOR 2: Încă mai are nevoie de 4 ambulanţe tip C care să meargă la domnul doctor, nu în clădire… (se adresează altei persoane). Deci de la SMURD nu a venit nicio ambulanţă?
MEDIC: Nu am nici… Una, care a plecat!
OPERATOR 2: Deci de la SMURD nu a ajuns nicio ambulanţă şi noi suntem disperaţi! (se adresează altei persoane)
MEDIC: Am 7! Am 1, 2, 3, 4, 5, 6, sunt peste 12 victime grave şi nu am ambulanţe! Mă înţelegeţi? Haideţi că nu pot să mai stau să mai vorbesc!

Citeşte şi: Încă o victimă după COLECTIV. „Răzvan nu s-a sinucis! A murit pe 30 octombrie 2015. Doar s-a alăturat puţin mai târziu găştii”

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, prima ambulanţă a ajuns la clubul Colectiv la ora 22:43, după 11 minute de la primul apel la 112. Echipajele SMURD nu ajunseseră, însă, nici la aproape o jumătate de oră de la izbucnirea incendiului. De altfel, un raport al corpului de control al premierului Cioloş arăta, la şapte luni de la tragedie, că salvatorii nu au fost coordonaţi eficient pe teren.

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului „Colectiv” în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul „Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Dosarul „Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

Un al treilea dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv este cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată pe Antonina Radu şi George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pentru că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri.

În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Citeste şi: Maria Ghiorghiu, femeia care a prezis incendiul din Colectiv, previziune terifiantă despre România