ÎNCEPE ŞCOALA, infractructura este deplorabilă. Peste două treimi dintre clădiri nu au avize ISU şi autorizaţii sanitare

Anul şcolar începe cu peste 4.000 de clădiri ale şcolilor care nu au autorizaţie de siguranţă la incendiu, arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Din cele peste 6.000 de clădiri ale unităţilor de învăţământ care necesitau autorizaţie de securitate la incendiu, doar 1.999 au obţinut aceste documente, dintre care 145 în cursul anului 2016. Totodată, între 1.000 şi 1.500 de şcoli vor funcţiona fără autorizaţie sanitară.

11 sept. 2016, 08:40
ÎNCEPE ŞCOALA, infractructura este deplorabilă. Peste două treimi dintre clădiri nu au avize ISU şi autorizaţii sanitare

În România, există peste 18.700 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, ce funcţionează în 26.700 de clăriri. Dintre acestea, 22.000 nu necesită autorizare ISU pentru că au fost construite înainte să intre în vigoare legislaţia privind securitatea la incendiu şi nu şi-au schimbat destinaţia până în acest moment. Din cele peste 6.000 de clădiri ale unităţilor de învăţământ care necesitau autorizaţie de securitate la incendiu, însă, peste 4.000 nu au astfel de documente, arată IGSU într-un răspuns pentru News.ro. Astfel, doar 1.999 de imobile în care funcţionează unităţi de învăţământ au primit autorizaţia din partea pompierilor.

De la începutul anului 2016, doar 145 de şcoli au primit autorizaţii pentru clădirile în care învaţă elevii. Conform sursei citate, multe dintre unităţile de învăţământ din România au solicitat abia în septembrie, cu câteva zile înainte de începerea şcolii, eliberarea autorizaţiilor.

Citeşte şi Situaţie incredibilă în Sectorul 5. Paza şcolilor, asigurată de părinţi. INTERVIU cu primarul Daniel Florea

Doar la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” Bucureşti – Ilfov au fost înregistrate, în zilele de 31 august şi 1 septembrie, 100 de solicitări de avize de securitate la incendiu pentru unităţi de învăţământ din Bucureşti.

În Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu doar 39 de clădiri ale şcolilor. În Capitală, dintr-un total de 1.139 de clădiri care compun instituţiile de învăţământ, doar 39 de imobile sunt autorizate, 353 nu necesită o autorizaţie de securitate la incendiu, în timp ce 747 de clădiri sunt neautorizate, iar pentru ele este obligatorie obţinerea autorizaţiei, potrivit ISU Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, mai bine de o treime dintre şcoli nu beneficiază de autorizaţii sanitare. „Vreau să fie foarte clară problema autorizaţiilor sanitare. Avem peste 4.000 de clădiri în care funcţionează între 1.000 şi 1.500 de şcoli fără autorizaţie sanitară. Ca să fie şi mai clar, în Maramureş, spre exemplu, avem o şcoală care are în administrare opt clădiri. Deci peste 4.000 de clădiri nu înseamnă tot atâtea şcoli. Înseamnă între 1.000 şi 1.500 de şcoli. Apoi, cele mai multe unităţi nu primesc autorizaţie sanitară întrucât nu au apă curentă. Dar acolo nu există apă curentă în toată localitatea, nici la dispensar, nici la şcoală, nicăieri. Sunt probleme nerezolvate de decenii„, a explicat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Cristina-Monica Anisie.

Neavând apă curentă, respectivele clădiri, implicit şcoli, nu au grupuri sanitare în interior, motiv în plus să fie respinsă autorizarea sanitară. „Şcolile nu au apă curentă şi nu au nici grupuri sanitare în interior, dacă nu au apă curentă. Nu este vina Ministerului Educaţiei pentru că respectivele localităţi nu au apă curentă. Trebuie căutate soluţii la alt nivel. Nu putem da vina nici pe inspectori şi nici pe directori, pentru lipsa apei curente din zonele respective„, a adăugat Anisie.

Alte probleme legate de începerea noului an şcolar, dar care ar urma să fie rezolvate mai repede, au vizat şcolile cu internate şi cantine. „În cazul şcolilor care au internat  şi cantină obţinerea autorizaţiei sanitare este şi mai riguroasă. Un exemplu, dacă trei linguri nu corespund standardelor, unitatea nu primeşte autorizaţie”, a explicat secretarul de stat, precizând însă că aceste probleme se rezolvă mai uşor.