ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Incidente electorale: BĂTAIE şi VOT ÎNTRERUPT în mai multe secţii

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Activitatea în mai multe secţii de votare din Capitală a fost suspendată, duminică, după ce preşedinţii acestora au avut suspiciuni legate de turismul electoral. Mai mult, în faţa unei secţii de votare din Alexandria, doi bărbaţi, reprezentanţi ai două partide, şi-au cărat pumni şi picioare.

25 mai 2014, 05:02
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Incidente electorale: BĂTAIE şi VOT ÎNTRERUPT în mai multe secţii

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) Iaşi, primarul Gheorghe Nichita, a declarat, duminică, faptul că Partidul Naţional Liberal (PNL) a organizat ‘caravane de turism electoral’ în ziua votului, în mai multe secţii de votare, atât în municipiul Iaşi, dar şi în comunele cu primari liberali.

‘Reprezentanţii noştri au semnalat mai multe suspiciuni în acest sens, atât prin secţiile de votare din Copou, cât şi în mediul rural. De exemplu, la Coarnele Caprei, o comună cu primar PNL, fără interes turistic real, au venit maşini întregi de electori care au votat pe listele suplimentare’, a declarat Gheorghe Nichita.

El a cerut autorităţilor luarea de măsuri urgente pentru a stopa turismul electoral.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi a intervenit în trei cazuri legate de procesul electoral din trei secţii de votare, în municipiile Galaţi şi Tecuci, a declarat, duminică, directorul serviciului, Mihai Polinschi.

Potrivit acestuia, ambulanţa a intervenit în două secţii de votare din Galaţi, unde la două femei, membre în secţiile de votare, li s-a făcut rău.

Femeile, una în vârstă de 53 ani şi cealaltă, de 45 ani, au leşinat, ambele fiind stabilizate după intervenţia medicilor de pe ambulanţă.

Cel de-al treilea caz a fost cel al unui alegător din municipiul Tecuci care, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a creat agitaţie într-o secţie de vot. Bărbatul a fost calmat de medici şi internat la Spitalul din Tecuci.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Partidul Democrat Liberal (PDL), filiala Sibiu, a depus duminică două plângeri, la poliţie, reclamând folosirea ilegală a urnei mobile în două localităţi din judeţ.

Într-unul din cazuri, în localitatea Loamneş, democrat-liberalii îl acuză pe un medic că a eliberat adeverinţe false mai multor alegători, pentru ca aceştia să poată cere urna mobilă, deşi, potrivit PDL, ei ar fi fost sănătoşi.

‘În fapt, la data de 24 mai, la Secţia de votare nr. 285 din localitatea Loamneş au fost depuse mai multe cereri în vederea aprobării deplasării urnei mobile, cererile fiind însoţite de documente medicale semnate de aceeaşi persoană, domnul doctor Soare Marian, aceste documente atestând faptul că respectivele persoane sunt netransportabile. Există suspiciunea rezonabilă că domnul Soare Marian ar fi emis documente false care atestă o stare medicală inexistentă la anumite persoane din localitate, deoarece, până la această dată, persoanele în cauză se puteau deplasa’, se arată în sesizarea PDL trimisă la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sibiu şi la poliţie.

PDL a mai făcut o plângere penală în care sesizează că în localitatea Haşag ar fi fost depuse cereri pentru deplasarea urnei mobile, de altcineva decât beneficiarii.

‘La Secţia de votare nr. 289 din localitatea Haşag au fost depuse mai multe cereri pentru persoane netransportabile, în vederea aprobării deplasării urnei mobile. Există suspiciunea rezonabilă că cererile au fost redactate şi semnate de alte persoane decât titularii acestora’, se specifică în sesizarea PDL.

Purtătoarea de cuvânt a IPJ Sibiu, Luciana Balteş, a declarat pentru AGERPRES că poliţiştii cercetează cele două cazuri.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Partidul Forţa Civică a sesizat, duminică seara, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sibiu, semnalând faptul că peste 80 de pacienţi internaţi în căminul spital de pe strada Azilului din municipiul Sibiu, unde e secţia 38, ar fi votat în necunoştinţă de cauză, la indicaţiile asistentelor medicale care le-ar fi spus exact unde şi cum să pună ştampila.

Forţa Civică a cerut anularea voturilor pacienţilor de la acest cămin spital, unde a fost solicitată urna mobilă.

Preşedintele BEJ Sibiu, judecătorul Andrei Sebeşan, a confirmat primirea sesizării şi a convocat pe membrii BEJ pentru a analiza sesizarea.

‘La deplasarea cu urna mobilă la Căminul Spital din Str. Azilului, nr. 4, ca urmare a solicitării conducerii Căminului, am constatat faptul că din 86 de persoane aflate în îngrijire, doar 3-4 persoane sunt conştiente de ceea ce se întâmplă şi şi-au putut exprima dreptul de vot în mod liber şi conştient. Pentru celelalte persoane, votul s-a efectuat cu ajutorul şi la indicaţiile asistentelor medicale, acestea indicând locul şi punând ştampila în buletinul de vot pe locul indicat’, se arată în sesizarea Forţei Civice.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară (PMP) vor contesta listele electorale suplimentare în localităţile unde există indicii de ‘turism electoral’, a declarat duminică preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac. ‘Constatăm cu îngrijorare mare că există tot mai multe indicii că tot ceea ce a învăţat PSD-ul aplică cu succes. Nu este suficientă lecţia de la referendum. (…) După decizia de astăzi (duminică – n.r.) luată de BEC, prin care li s-a transmis tuturor că listele suplimentare nu se vor mai putea oferi în copie, a început, practic, acest val de turism electoral în mai multe judeţe din ţară’, a afirmat preşedintele PMP la un briefing de presă. Tomac a susţinut că sunt localităţi în care prezenţa la vot a depăşit 100%.

‘În comuna Moşteni, judeţul Teleorman, la Secţia de vot 210 sunt alegători înregistraţi 716, iar la ora 19.00 existau, deja, 719 votanţi. Tot în aceeaşi comună, la Secţia de vot 211 sunt înregistraţi 530 de alegători şi au votat deja, până la ora 18,00, 564’, a mai declarat Tomac. El a adăugat că tot în judeţul Teleorman se practică ‘fraudarea votului cu ajutorul urnei mobile’.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Un bărbat din judeţul Vrancea, a cărui identitate nu a dezvăluită public, este cercetat de poliţişti că ar fi votat duminică de două ori. Bărbatul ar fi depus buletine de vot în cursul acestei zile, la ore diferite, în urnele secţiilor de votare din comunele Străoane şi Răcoasa.

„Se fac verificări pentru a se stabili dacă aspectele sesizate se confirmă”, a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea.

Potrivit noului Cod Penal, votarea de două sau mai multe ori sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. La Biroul Electoral Judeţean Dâmboviţa au fost depuse, duminică, până la ora 17.30, un număr de 20 de sesizări, cele mai multe de Alianţa PSD-UNPR-PC, în care se reclamă, în principal, transportul alegătorilor la vot.

”Sunt 20 de sesizări în total. Ultima primită este de la PDL, care reclamă transportul bolnavilor de la Spitalul Judeţean Târgovişte la urne cu taxiul. O vom înainta Poliţiei spre verificare. Din punctul nostru de vedere activitatea în secţiile de votare decurge bine. Nu au fost incidente”, a declarat preşedintele BEJ Dâmboviţa, Elena Ilie.

Prezenţa la urne în Dâmboviţa a fost, la 16.30, de 22,60%. Cea mai mare prezenţă, conform celor 65 de secţii eşantion monitorizate de BEJ, este la I.L. Caragiale, de 83%, acolo votând deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni. Tot cu un procent mare se situează localitatea Găeşti, 51,33%, şi aici fiind vorba de votul deţinuţilor de la penitenciarul din localitate. O prezenţă bună s-a înregistrat şi în Petreşti 48,12% şi Moroieni cu 37,67%.

Cea mai redusă prezenţă la urne în Dâmboviţa este în Niculeşti, respectiv 8,84%.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce au fost sesizaţi că pe raza localităţi Baia de Fier o persoană a fost surprinsă oferind diverse bunuri alegătorilor, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Tot în judeţul Gorj, poliţiştii Secţiei Rurale Stoina cercetează un bărbat pentru vot multiplu. Au fost mai multe sesizări cu privire la continuarea propagandei electorale, inclusiv cazuri în care anumite persoane conduceau autoturisme pe care erau lipite afişe electorale. În urma verificărilor, persoanele găsite vinovate au fost sancţionate contravenţional”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

În judeţul Buzău poliţia face cercetări faţă de o persoană care ar fi votat de două ori, la secţii diferite iar în Bucureşti se fac verificări faţă de o persoană care ar fi introdus în urnă două buletine de vot.

De asemenea, în comuna Brezniţa Ocol din judeţul Mehedinţi, un bărbat a fost sancţionat contravenţional după ce a sfătuit mai mulţi alegători să voteze un anumit candidat. Tot în Mehedinţi, comuna Livezile, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai multe persoane îndrumă cetăţenii din zona secţiei de votare nr. 201 cum să voteze.

‘În Ilfov avem o sesizare la faptul că reprezentanţi din partea unor ONG-uri însoţesc în cabina de votare persoanele ce îşi exercită dreptul la vot. La faţa locului s-au deplasat lucrători din cadrul grupei operative a IPJ Ilfov, care efectuează cercetări’, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Preşedintele organizaţiei PNL Olt, Gigel Ştirbu, susţine că va sesiza DNA pentru a fi verificate listele suplimentare de alegători care au votat în judeţul Olt pentru că în opinia sa numărul votanţilor pe astfel de liste este prea mare.

„Vom asista la cel mai mare furt din istoria alegerilor de după 1990. Se cară oamenii cu autobuze, cu microbuze. Mâine vom depune plângere la DNA pentru a cerceta toate listele suplimentare din judeţul Olt, pentru că sunt zeci de mii de votanţi pe liste suplimentare. Spre exemplu în comuna Curtişoara sunt deja aproape 400 de votanţi pe liste suplimentare”, a declarat Gigel Ştirbu, citat de Agerpres.

Secretarul coordonator al PNL Olt, Ana-Maria Ciauşu, a precizat că au fost trimise deja plângeri către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina în scopul verificării listelor suplimentare din mai multe localităţi, printre care Scorniceşti, Curtişoara, Radomireşti, Osica, Urzica, Vădăstriţa.

Ana-Maria Ciauşu afirmă că în secţia de votare numărul 113 din satul Negreni, oraşul Scorniceşti, pe liste suplimentare au votat 305 persoane, iar pe liste permanente 200.

‘La Scorniceşti, la secţia 113 sunt mai mulţi votanţi pe liste suplimentare, la secţia 110 sunt 200 de persoane care au votat pe liste suplimentare, la secţia 111 sunt 225 de alegători pe liste suplimentare, la secţia 112 sunt 185 de votanţi pe liste suplimentare şi la secţia 113 sunt 305 votanţi pe liste suplimentare şi 200 pe cele permanente. Un număr mare de votanţi pe liste suplimentare este şi la secţia 162 din Curtişoara – 222 de votanţi, la secţia 170 Curtişoara sunt 145 de votanţi pe liste suplimentare’, a declarat secretarul coordonator al PNL Olt.

Reprezentanţii PNL Olt au depus şi la Biroul Electoral Judeţean o sesizare, în care susţin că în oraşul Balş două autovehicule transportă alegătorii spre secţiile de votare. Locţiitorul preşedintelui BEJ Olt, judecătoarea Florentina Meşină, a precizat că sesizarea PNL urmează să fie înaintată către Poliţie.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Poliţia Prahova a întocmit dosar penal pe numele primarului din comuna Bălţeşti, în cauză efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pentru fraudă electorală.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Prahova, Corneliu Şologon, a declarat că la BEJ a fost primită o sesizare din partea PRM în care se arată că un cetăţean a mers la vot în comuna Bălţeşti şi a întrebat, în secţie, în mod public, cum se votează. Conform sesizării, primarul comunei, Radu Ion, care se afla în respectiva secţie, a luat buletinul de vot şi ştampila din mâna alegătorului, votând în locul acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Georgian Drăgan, a precizat că pe numele primarului Radu Ion a fost întocmit dosar penal pentru fraudă electorală. De asemenea, sunt efectuate cercetări şi cu privire la o sesizare în care se arată faptul că, la Podenii Noi, trei maşini ale Poliţiei Locale transportă alegătorii la vot.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Un bărbat din judeţul Vrancea, a cărui identitate nu a dezvăluită public, este cercetat de poliţişti că ar fi votat duminică de două ori. Bărbatul ar fi depus buletine de vot în cursul acestei zile, la ore diferite, în urnele secţiilor de votare din comunele Străoane şi Răcoasa. ‘Se fac verificări pentru a se stabili dacă aspectele sesizate se confirmă’, a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea. Potrivit noului Cod Penal, votarea de două sau mai multe ori sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Primarul din comuna băcăuană Zemeş, Costel Dudău, a confirmat sesizarea făcută de un partid politic la Biroului Electoral Judeţean (BEJ), prin care era reclamat că a pus la dispoziţia alegătorilor din satul Chilii un mijloc de transport.Primarul Costel Dudău este acuzat, într-o sesizare adresată Biroului Electoral Judeţean Bacău, că ar fi organizat transportul mai multor alegători, cu un autobuz, la secţii de votare. ‘Sesizarea, singura primită oficial până la ora 15,00 la BEJ, a fost remisă spre cercetare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. În funcţie de rezultatul anchetei se va decide dacă se impune luarea de măsuri legale’, a declarat, pentru AGERPRES, Constantin Chiriac, purtător de cuvânt al BEJ Bacău.

‘Sunt opt kilometri pe care oamenii trebuie să îi străbată până la secţia de votare. Nu cred că este nimic ilegal, deoarece maşina transporta toţi oamenii doritori de a merge la vot, indiferent de ce culoare politică au sau ce vor să voteze. Nu li se ia bani, nu li se dă nimic. Le-am pus la dispoziţie un mijloc de transport din satul Chilii la secţia de votare de la şcoala din Bolătău. Avem şi o hotărâre de Consiliul Local, aprobată de toţi consilierii din Zemeş, indiferent de culoarea lor politică, prin care au fost de acord să folosim maşina pentru că la Chilii sunt foarte mulţi oameni bătrâni, care nu pot merge pe jos opt kilometri’, a precizat primarul din Zemeş. Costel Dudău a spus că totul i se trage de la ‘nişte reclamagii din comună, care au şi o pagină de internet’.

‘Eu fac asta pentru oameni că de aia m-au ales’, a precizat edilul şef din Zemeş.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Deputata PNL Alina Gorghiu a anunţat duminică depunerea unei plângeri penale in rem cu privire la situaţia dintr-o şcoală din sectorul 5, mai mulţi pacienţi fiind ‘scoşi din spital şi trimişi să voteze’ la secţia din unitatea de învăţământ respectivă.

‘S-a făcut o plângere penală in rem cu privire la Şcoala 146 I. Gh. Duca din sectorul 5, unde – e prima dată când văd aşa ceva (…) – au fost încolonaţi pacienţi în halate, internaţi, scoşi de un anumit doctor Arsene Gabriel, îi dau numele, poate se simte, renunţă la acest turism cu pacienţi, care mie mi se pare sub orice fel de nivel de înţelegere. Din spusele pacienţilor, au fost trimişi de doctor, care este la Spitalul Burghele, de Urologie, în schimb, surpriză, toţi pacienţii au adeverinţe semnate de acest domn Arsene din partea Institutului Naţional de Medicină şi Recuperarea Capacităţii de Muncă’, a afirmat Gorghiu.

Potrivit acesteia, pacienţii ‘se pare că au fost internaţi cu o zi înainte, urmând să fie externaţi mâine’.

Liberala a precizat că la acelaşi spital s-a făcut o solicitare de urnă mobilă şi a fost trimisă urna pentru 53 de pacienţi, toţi din localităţile Târgu Mureş, Câmpulung şi Călăraşi.

Gorghiu a mai semnalat un caz ‘extrem de grav’, în opinia sa, la colegiul 2 pentru Senat din Gorj.

‘Se votează, în mod surprinzător, şi pe liste suplimentare. (…) La parţialele pentru Senat nu ar trebui să existe liste suplimentare şi cu toate astea se pare că oamenii care locuiesc în alte zone decât cea arondată colegiului 2 Senat votează’, a susţinut deputata PNL, adăugând că şi în Bucureşti s-a semnalat un caz de vot multiplu, la Şcoala nr. 280.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Preşedintele unei secţii de votare din circumscripţia electorală 80 Valea Râmnicului a sesizat poliţia după ce un bărbat ar fi votat atât în satul Rubla, cât şi în localitatea de centru a comunei.

„Preşedintele unei secţii de votare a sesizat că un cetăţean ar fi votat de două ori, una din echipele operative special constituite s-a deplasat în zonă şi efectuează cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisarul şef Florina Crucianu, potrivit Agerpres.

Cetăţeanul s-ar fi prezentat la secţia de votare de la Valea Râmnicului după ce, în prealabil, ar fi îndepărtat autocolantul care certifica faptul că mai votase o dată. În acest caz au fost sesizate organele de Poliţie care au întocmit un proces-verbal de constatare, pe care l-au înaintat IPJ Buzău.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a identificat duminică un bărbat care a continuat campania electorală după încheierea acesteia şi urmează să-i aplice o amendă care poate să ajungă până la 4.500 de lei.

Gina Pop, reprezentant al IPJ Cluj, a declarat, pentru AGERPRES, că este vorba de un conducător auto.

‘Conducătorul autoutilitarei a fost identificat de către poliţişti şi urmează a fi aplicate măsurile legale conform legislaţiei în vigoare, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia. E vorba de un bărbat de 28 de ani din Cluj-Napoca’, a menţionat Gina Pop.

Amenda pentru asemenea fapte variază de la 1.500 lei la 4.500 de lei.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Poliţiştii prahoveni fac verificări, duminică, după ce PDL Câmpina a sesizat faptul că la o secţie din municipiu a fost săvârşit turism electoral.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Prahova, Corneliu Şologon, a declarat că la BEJ a fost primită o sesizare din partea PDL Câmpina cu privire la săvârşirea unor pretinse fapte de turism electoral la secţia numărul 167 din oraş, fiind vorba despre aproximativ zece persoane suspectate.

Sesizarea a fost direcţionată spre rezolvare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova.

Purtătorul de cuvânt al IJP, Georgian Drăgan, a declarat că în cauză se efectuează verificări asupra aspectelor sesizate.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Doi bărbaţi din comuna vasluiană Dimitrie Cantemir s-au ales cu dosar penal, după ce au fost reclamaţi la numărul 112 că împart băuturi alcoolice în scopul de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat la alegerile pentru funcţia de primar.

„Faţă de cei doi bărbaţi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Mihaela Ştraub.

Totodată, poliţiştii au aplicat două sancţiuni contravenţionale pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei pentru alţi doi bărbaţi din comunele Perieni şi respectiv Dimitrie Cantemir.

„Am mai primit trei sesizări privitoare la exercitarea dreptului de vot în altă localitate decât cea de domiciliu şi solicitarea urnei mobile, însă în aceste cazuri nu a fost vorba despre infracţiuni. Poliţiştii analizează, totodată, o plângere privind continuare campaniei electorale în comuna Cozmeşti”, a mai spus Mihale Ştraub.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Buletinele de vot dintr-o secţie din comuna Tătuleşti au fost epuizate şi reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Olt au hotărât ca secţia respectivă să primească un număr suplimentar de buletine de la o altă secţie de votare din apropiere.

„La secţia 327 din Tătuleşti au fost epuizate buletinele de vot primite iniţial şi au fost solicitate încă 100 buletine de vot şi tot atâtea autocolante. Am discutat cu preşedinţii secţiilor de votare din localităţile apropiate şi situaţia a fost rezolvată, fiind luate buletine de vot şi autocolante de la o altă secţie de votare şi duse la cea cu numărul 327 din Tătuleşti. Şi la secţia numărul 129 din comuna Bărăşti au fost solicitate autocolante în plus pentru că exista riscul să le epuizeze”, a declarat judecătoarea Florentina Meşină, locţiitor al preşedintelui BEJ Olt.

Duminică au votat şi 20 de persoane aflate în arest preventiv la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt.

În Olt numărul total de alegători este de peste 382.000.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Un bărbat de 66 de ani dintr-o comună din Apuseni s-a ales cu dosar penal după ce a împiedicat exercitarea dreptului de vot de către soţia sa, prin intermediul urnei mobile, acesta riscând o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între şase luni şi trei ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, subcomisar Luminiţa Prodan, a declarat că, în cursul zilei de sâmbătă, un bărbat din Bistra a solicitat deplasarea urnei mobile pentru soţia sa, care este netransportabilă. În momentul în care membrii secţiei de vot s-au dus duminică la casa acestora, bărbatul nu a mai fost de acord să le permită accesul în locuinţă.

În consecinţă, pe numele bărbatului a fost înregistrat un dosar penal, fiind efectuate cercetări sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judecătoriei Cîmpeni.

Bărbatul este cercetat acum sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicare prin orice mijloace a liberului exerciţiu a dreptului de a alege şi a fi ales. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între şase luni şi trei ani, a menţionat subcomisar Luminiţa Prodan.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Primarul staţiunii Băile Govora, Mihai Mateescu, spune că va cere BEJ şi IPJ Vâlcea să verifice licenţele de transport în cazul mai multor microbuze care, susţine el, aduc grupuri organizate la vot, potrivit Agerpres.

Deja se înmulţesc microbuzele pe care scrie „Cursă Specială” şi care aduc aşa-zişi turişti la secţiile de vot de pe raza staţiunii Băile Govora. Doamna preşedintă a PSD Govora, Dana Oteşanu, a găsit se pare soluţia pentru a creşte prezenţa la vot în staţiune şi pentru a ridica gradul de turişti din staţiune. (…) Am să solicit IPJ să verifice licenţele de transport ale acestor microbuze şi reprezentanţilor BEJ să verifice modul în care acest partid politic aduce oamenii la vot„, a declarat edilul.

Reprezentanţii PSD Vâlcea consideră declaraţiile primarului un mod de a „ieşi în evidenţă” şi îi cer să probeze acuzaţiile. „Eu nu ştiu nimic despre aşa ceva. Domnul primar face declaraţii politice, ar trebui să probeze aceste afirmaţii pentru că altfel este destul de grav ce spune dumnealui„, a precizat preşedintele executiv al PSD, Constantin Rădulescu.

În Băile Govora, turiştii care sunt cazaţi în hotelurile şi pensiunile din staţiune au la dispoziţie două secţii de vot.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Organizaţia clujeană a PSD a constatat mai multe fapte care, din punctul de vedere al social-democraţilor, ar încălca normele legale privind alegerile şi a făcut sesizări la BEJ şi IPJ, potrivit Agerpres.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, duminică, că membri ai organizaţiei pe care o conduce au descoperit o maşină plină cu afişe ale unei formaţiuni politice. „În cartierul Gruia era o maşină cu însemnele unui partid politic, cu persoane care aveau plin de afişe în maşină şi care erau pregătite – le-am şi filmat- să distribuie materiale în zona respectivă. A fost sesizare făcută la poliţie, poliţia a intervenit rapid, s-au luat declaraţii şi acum urmează să vedem care va fi rezultatul„, a menţionat Remus Lăpuşan.

El a spus că ar exista şi alte încălcări pentru care a sesizat forurile abilitate. „La o secţie din Mănăştur, reprezentantul unui partid politic din secţia de votare a dat unui simpatizant al partidului respectiv două buletine de vot pentru a vota, cei de acolo s-au sesizat şi lucrurile au fost rezolvate. Este şi acolo o sesizare, o întâmpinare, aşteptăm să vedem rezultatul. În acelaşi timp, e şi o întreagă discuţie legată de mesajele care se transmit în această zi de vot (…)mesaje cu intenţie clară legată de continuarea campaniei electorale, ceea ce nu este în regulă din punctul nostru de vedere. Să vedem ce spune BEJ, ca să ştim şi noi ce facem pe viitor, ce e legal şi ce e ilegal„, a adăugat Remus Lăpuşan.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Persoanele internate în cele mai mari spitale din Moldova, care se află la Iaşi, nu îşi vor putea exercita dreptul de vot deoarece Biroul Electoral Judeţean nu poate trimite urna mobilă.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Iaşi, judecătorul Oana Monica Lăcustă, a declarat că pacienţii de la Spitalul Regional de Oncologie, Spitalul Universitar Sfântul Spiridon, şi Spitalul de Urgenţe nu vor vota cu ajutorul urnei mobile. „Directorii unităţilor medicale nu au completat corect solicitările. Ei au trimis tabele şi nu solicitări individuale„, a precizat preşedintele BEJ.

Pentru a putea fi trimisă urna mobilă la spitalele în cauză, fiecare pacient trebuia să scrie o cerere şi să anexeze un document medical din care să reiasă că este nedeplasabil.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Procesul electoral cu urna mobilă a fost întrerupt, duminică, la Spitalul Judeţean Suceava, după ce a fost înregistrată o contestaţie privind încălcarea normelor legale la documentele depuse în acest sens, potrivit Agerpres.

Potrivit BEJ Suceava, contestaţia a fost admisă de Biroul Secţiei de votare nr. 15, de la Direcţia Silvică Suceava, şi s-a suspendat votarea cu urna mobilă pentru 241 de pacienţi internaţi care au făcut cerere în acest sens.

Potrivit BEJ Suceava, printre nereguli s-a sesizat faptul că nu erau trecute, în unele cereri, datele din buletin.

Două contestaţii privind nereguli la cererile de urnă s-au înregistrat şi la secţia 78 din Fălticeni. Preşedintele secţiei, Nicu Răileanu, a declarat că au fost respinse ambele contestaţii, deoarece erau neîntemeiate. Se reclama faptul că, printre cei 92 de pacienţi internaţi care au solicitat urna mobilă sunt şi persoane deplasabile. Răileanu a spus că legea prevede că toţi pacienţii internaţi au dreptul la urna mobilă.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Un alegător a sesizat că la secţia de votare 1.207, deschisă la Şcoala 168 din sectorul 6 din Capitală, mai multe buletine de vot au fost introduse în urnă de preşedintele secţiei de votare, potrivit MAI.

Poliţiştii de la Secţia 20 din Bucureşti au ajuns la faţa locului pentru a face cercetări. Procedura de vot nu a fost întreruptă.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Reprezentantului PNL Gorj din cadrul secţiei de votare numărul 91 din comuna Crasna, judeţul Gorj, a fost transportat duminică dimineaţa la Spitalul din Novaci după ce i s-a făcut rău, potrivit Agerpres.

Bărbatului i-au fost acordate îngrijirile medicale necesare, iar ulterior a fost transportat înapoi la secţia de votare pentru a-şi relua activitatea. „La secţia de votare numărul 91 din Crasna, reprezentantului PNL i-a venit rău în secţia de votare şi a fost deplasat la Spitalul Novaci. S-au luat măsurile necesare, urmând să se întoarcă în secţia de votare. Evenimentul a fost loc în jurul orei 10.00„, a declarat preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj, Valentin Bănică.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Preşedintele unei secţii de votare din Ploieşti şi un bătrân care a mers să voteze au fost transportaţi, duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, după ce li s-a făcut rău.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul Electoral Judeţean Prahova, preşedintelui secţiei de vot numărul 24 din Ploieşti i s-a făcut rău, bărbatul fiind transportat cu ambulanţa la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, a declarat că bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a suferit o criză hipertensivă. El a primit îngrijiri medicale la faţa locului, fiind ulterior transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Ploieşti pentru continuarea supravegherii medicale.

De asemenea, un bărbat de 66 de ani care a mers să voteze a fost transportat la spital, după ce a leşinat în secţia de votare numărul 54 din Ploieşti.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. O bătaie a izbucnit, duminică, în faţa secţiei de votare nr. 14 din Alexandria. Incidentul a avut loc între preşedintele TSD Claudiu Balaban şi un membru PDL, Vali Grigorescu. Cel din urmă a încercat să îl fotografieze pe social-democrat, moment în care a izbucnit un conflict verbal. Discuţiile au degenerat şi cei doi au ajuns să se bată. A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a calma spiritele.

Poliţiştii au deschis dosare penale pentru lovire şi alte violenţe.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Secţiile de votare de la Şcoala nr. 10 din Sectorul 1 din Capitală au fost închise, duminică, după ce două autocare cu oameni au venit să voteze la aceeaşi secţie. Aceste persoane au votat pe listele suplimnetare, pentru că nu erau din Bucureşti. Se fac verificări pentru a se stabili dacă este vorba de turism electoral.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. PSD Dâmboviţa a sesizat, duminică dimineaţa, poliţiei, vandalizarea a zeci de maşini în Târgovişte, Găeşti, Moreni şi Răcari, pe care au fost lipite autocolante greu de îndepărtat cu mesaje anti-PSD.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Filiala PDL Mehedinţi reclamă neafişarea listelor permanente

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. În aproximativ 50% dintre cele 64 secţii de votare din Drobeta Turnu Severin nu au fost afişate listele permanente cu cetăţenii cu drept de vot la alegerile europarlamentare, potrivit Agerpres.

Potrivit preşedintelui filialei Mehedinţi a PDL, senatorul Marius Bălu, reprezentanţii democrat-liberalilor în secţiile respective au înaintat BEJ Mehedinţi întâmpinări şi contestaţi în legătură cu această situaţie.

Faţă de sesizarea PDL Mehedinţi, prefectul judeţului, Nicolae Drăghiea, a precizat că listele permanente cu alegătorii se află în câte două exemplare la fiecare secţie de votare unde pot fi consultate de alegători, şi nu este obligatoriu să fie afişate public întrucât ele cuprind date cu caracter confidenţial.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Procesul de votare la secţiile 158 şi 159, din cadrul Şcolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întrerupt pentru zece minute, după ce preşedinta biroului electoral al secţiilor a suspectat că se confruntă cu un caz de turism electoral, potrivit MAI. Preşedinta biroului electoral al secţiilor a observat, în perimetrul de 500 de metri al şcolii, un autocar în care se aflau mai mulţi angajaţi ai unei firme de pază, iar pentru că i s-a părut suspect, aceasta a decis întreruperea votării.

Preşedinta biroului electoral al secţiilor a făcut verificări, iar după aproximativ zece minute, procesul de votare a fost reluat.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. De asemenea, membrii comisiei de votare de la secţiile 640 şi 641, de la Liceul Mihai Eminescu din Capitală, s-au certat cu preşedinţii de comisie pentru că nu au fost lăsaţi să voteze.

______________________________________________________________________________________

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Din ordinul viceprim-ministrului Gabriel Oprea, duminică, în întreaga ţară, au fost mobilizaţi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, 30.000 dintre aceştia având ca misiune paza secţiilor de votare.

La sediile secţiilor de votare, este interzisă sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze sau cu cine să nu voteze. Amenda pentru persoanele care încalcă această interdicţie este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru continuarea propagandei electorale.

În spaţiul de protecţie al secţiei de votare se interzice consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice pe durata votării, respectiv de la ora 7.00 până la ora 21.00.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, la alegerile europarlamentare 2014, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Votarea a început la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

Procesul de votare pentru europarlamentare a început deja în afara ţării, duminică, la ora 00.00, ora României, la secţiile de votare organizate pentru cetăţenii români în Australia (Canberra şi Sydney).

Formaţiunile politice care au propus liste de candidaţi pentru alegerile europarlamentare 2014 sunt, în ordinea în care figurează pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagină câte patru patrulatere cu listele de candidaţi, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. Potrivit celei mai recente informări, făcută de AEP pe 16 mai, numărul de alegători înscrişi în listele electorale permanente este de 18.226.995. Această cifră va fi actualizată cu o zi înainte de euroalegeri.

De asemenea, un număr de 41 de cetăţeni comunitari care au reşedinţa în Romînia şi-au exprimat dorinţa de a vota pentru alegerea membrilor din România în PE din 25 mai, aceştia fiind înscrişi pe listele electorale speciale ale localităţilor în care îşi au reşedinţa.

Biroul Electoral Central va face anunţuri privind estimările de prezenţă la vot la europarlamentare la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30, după o oră de la primirea informaţiilor din teritoriu, orele de referinţă fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00.