Informaţie şocantă: Teroristul Mohamed Abrini, SUPERINFORMATOR al poliţiei britanice

Mohamed Abrini ar fi devenit informator al poliției britanice și, în schimbul unor prețioase informații despre mediile jihadiste, el ar putea să beneficieze de un acord cu justiția, afirmă publicația britanică The Times, citată de revista franceză Paris Match, citată de Agerpres.

29 iun. 2016, 06:14
Informaţie şocantă: Teroristul Mohamed Abrini, SUPERINFORMATOR al poliţiei britanice

Mohamed Abrini, interogat în cadrul anchetelor asupra atentatelor de la Paris (130 de morți) și Bruxelles (32 de morți), ar fi acceptat să colaboreze cu poliția britanică pentru a i se mai reduce din pedeapsă, susține The Times, care a afirmat în ediția sa duminicală că belgianul de origine marocană în vârstă de 31 de ani ar fi devenit cel mai important informator (Supergrass) al poliției antiteroriste cu privire la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Concret, după negocieri secrete între Marea Britanie și Belgia, polițiștii belgieni au început să-i pună lui Abrini întrebări formulate de autoritățile britanice. Aceasta le-ar putea permite să obțină informații prețioase despre eventuale comploturi teroriste și despre jihadiști aflați în Regatul Unit, mai ales după ce ancheta a stabilit că Abrini avea legături cu celula din Birmingham (în centrul Angliei), oraș cunoscut ca fief al islamiștilor britanici.

Mohamed Abrini se află în prezent în detenție preventivă în închisoarea din Bruges, unde este încarcerat și Mehdi Nemmouche, presupusul autor al masacrului de la Muzeul evreiesc din Bruxelles, soldat cu patru morți în mai 2014, potrivit Agerpres.

Citeşte şi ALERTĂ pe continent: JIHADIŞTII Statului Islamic sunt în drum spre EUROPA. Vin să comită ATENTATE

Camera de punere sub acuzare din Bruxelles a făcut executoriu, în 9 iunie, mandatul de arestare european emis de autoritățile judiciare franceze împotriva lui. Concret, ea a aprobat în principiu extrădarea lui către Franța. Totuși, ‘executarea propriu-zisă a mandatului nu va fi făcută imediat’, precizase un purtător de cuvânt al parchetului pentru AFP.

Abrini a fost arestat în 8 aprilie, la Bruxelles, și audiat încă din ziua următoare pentru ‘asasinate teroriste’. El recunoscuse atunci că este ‘bărbatul cu pălărie’ rămas neidentificat dintr-o înregistrare video, care împingea un cărucior alături de cei doi kamikaze la aeroportul din Zaventem — Ibrahim El Bakraoui și Najim Lachraaoui — înainte ca aceștia să-și detoneze încărcăturile explozive în 22 martie.

Prieten din copilărie cu Salah Abdeslam, el i-ar fi condus pe atentatori din Belgia la Paris în 12 noiembrie. Mohamed Abrini este considerat unul dintre planificatorii masacrelor din Paris și Saint-Denis. El a încercat totuși să-și minimalizeze rolul în fața judecătorului de instrucție belgian.