INFORMAŢII de ultimă oră oferite de ministrul Muncii cu privire la Legea salarizării şi PENSII

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, duminică, la România TV, că proiectul legii salarizării în sectorul bugetar va fi trimis de Guvern la Parlament până la sfârşitul acestei luni. Ministrul a precizat că, în momentul de faţă, mai sunt două domenii în care se mai poartă discuţii cu privire la majorarea salariilor. Plumb a mai spus că în 2016 toate pensiile vor creşte cu 5%.

18 oct. 2015, 09:52
INFORMAŢII de ultimă oră oferite de ministrul Muncii cu privire la Legea salarizării şi PENSII

Rovana Plumb a precizat că majorarea salariilor în sectorul bugetar este posibilă, contrazicându-i astfel pe cei care susţin că aceasta nu este sustenabilă: „Nu asezam pe hârtie niste salarii şi după aceea nu le mai dăm cum s-a întâmplat în 2008. Este esenţial ca tot ce inseamnă clasă politică să fie de acord că este nevoie de acest nou proiect de lege.”

„După aplicarea acestei legi, toate categoriile de bugetari vor înregistra o creştere a salariului lor. Nu pot să spun in momentul de faţă că unii vor avea mai mult sau mai puţin decât ceilalţi pentru că fiecare familie ocupaţională are rolul ei şi responsabilitatea ei.

Nu avem gata în momentul de faţă legea salarizării, mai avem două domenii în care trebuie să discutăm. Mai avem câteva lucruri de clarificat în domeniul justiţiei şi in domeniul personalului care lucrează cu fonduri nerambursabile, europene, după care  consider că vom fi finalizat această lege„, a precizat Rovana Plumb, pentru România TV.

Ministrul a anunţat că proiectul va fi transmis Parlamentului până la sfârşitul lunii. 

Imi doresc şi sper ca după ce va fi discutată şi în cadrul coaliţiei de guvernare, proiectul să plece de la Guvern la Parlament până la sfârşitul lunii. Nu aş vrea să dau o dată certă, dar până la sfârşitul lunii va pleca de la Guvern”, a spus Plumb.

CITEŞTE ŞI LEGEA SALARIZĂRII. Ultima formă a proiectului. Ce salarii vor primi profesorii şi medicii

În ceea ce priveşte pensiile, Rovana Plumb a anunţat o creştere a acestora din 2016 cu 5%.

„Ne-am angajat şi ne vom respecta acest angajament ca pensiile să nu mai fie tăiate niciodată, aşa cum s-a întâmplat. În 2015, am majorat pensia socială de la 350 de lei la 400 de lei. Pentru 2016, vom majora toate pensiile. 5,3 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari. Este vorba de o majorare pentru că formula din legea pensiilor preia in calcul rata inflatiei şi cresterea reală a câştigului mediu salarial brut. (…) Avem posibilitatea unei majorări de 5%”, a declarat Plumb.