ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE, ÎNSCRIERE CLASA ZERO. Vezi cum se completează cererile şi cum se fac repartizările

ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE, ÎNSCRIERE CLASA ZERO. În 2018, înscrierile celor mici în învăţământul primar vor fi organizate în două etape, prima dintre acestea demarând în numai două săptămâni. Potrivit calendarului şi metodologiei de înscriere propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale, cererile pentru prima etapă vor fi depuse începând cu 5 martie, până pe 23 martie. În etapa a doua, în luna aprilie, vor fi înscrişi copiii care nu au fost repartizaţi în martie.

19 feb. 2018, 20:17
ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE, ÎNSCRIERE CLASA ZERO. Vezi cum se completează cererile şi cum se fac repartizările

ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE, ÎNSCRIERE CLASA ZERO. Unităţile de învăţământ au la dispoziţie săptămâna aceasta să definitiveze listele cu numărul de clase pregătitoare pe care le vor constitui, iar pe 26 februarie, vor face publice informaţiile care să le permită părinţilor să afle detalii despre clasele pregătitoare, despre evaluarea psihosomatică a copiilor, etapă obligatorie pentru înscriere, dar şi despre criteriile de departajare de la nivelul fiecărei şcoli şi despre lista documentelor necesare la înscriere şi programul de completare.

Părinţii trebuie să aibă în vedere că, în perioada 27 februarie – 10 martie, vor avea ocazia să meargă în vizită la şcolile de care sunt interesaţi, unde vor fi organizate, în cadrul Zilei porţilor deschise, întâlniri pentru informare şi consiliere.

În perioada 26 februarie- 23 martie, se va putea face evaluarea psihosomatică a celor mici, rezultatul urmând a fi trimis în scris, în acelaşi interval. Între 5 şi 23 martie, părinţii vor putea completa online sau la şcoala dorită cererile-tip de înscriere.

Pe 30 martie, vor fi deja publicate listele cu copiii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.

În prima etapă, vor avea prioritate la repartizare copiii ai căror părinţi au solicitat asta prin cererea de înscriere şi care aparţin de şcoala respectivă. Abia apoi vor fi procesate cererile părinţilor care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

Sunt admişi la şcoala de circumscripţie copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală, dar nu au fost înmatriculaţi, din lipsă de locuri. Conform metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa zero la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii la alte şcoli decât cea de circumscripţie. 

ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE, ÎNSCRIERE CLASA ZERO. În ce priveşte a doua etapă de înscriere, aceasta va debuta pe 12 aprilie, când se deschid înscrierile la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru a doua etapă. Ultima zi de înscriere este 18 aprilie, iar listele finale cu copiii înscrişi se vor afişa la 23 aprilie. Ulterior, în perioada 24 aprilie – 4 mai, vor fi rezolvate cererile de înscrieri pentru copiii care nu au fost înscrişi nicăieri nici în a doua etapă.

Cererile-tip de înscriere la clasa zero pot fi completate online sau la secretariatul şcolii la care părintele vrea să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii depun şi o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

Dacă este necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, adică viitorul şcolar nu împlineşte şase ani până la începutul anului şcolar, părinţii sunt nevoiţi să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun şi documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, care vor fi afişate de către fiecare şcoală în parte. Atenţie, însă, înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.