Radu Mazăre, căutat la domiciliu. Fostul primar al municipiului Constanţa va fi dat în urmărire internaţională UPDATE

Instanţa supremă a decis, miercuri, să admită cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre cu un mandat de arestare în lipsă, având în vedere că fostul primar a plecat în Madagascar. Radu Mazăre a fost dat în urmărire naţională şi internaţională.

10 ian. 2018, 10:02
Radu Mazăre, căutat la domiciliu. Fostul primar al municipiului Constanţa va fi dat în urmărire internaţională UPDATE

UPDATE Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa a dispus măsurile necesare pentru punerea în executare a mandatului de arestare preventivă emis miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe numele fostului primar Radu Mazăre.

„La data de 10 ianuarie, în jurul orei 16,00, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa s-a primit sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele inculpatului Radu Ştefan Mazăre. Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost dispuse acele măsuri pentru punerea în executare a respectivului mandat”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Marius Niculescu, citat de Agerpres.

Potrivit poliţiştilor, măsurile constau, în primul rând, în verificări la locuinţele fostului primar al Constanţei. Ulterior, se vor face demersuri pentru urmărirea la nivel naţional. După această etapă, urmează să se sesizeze organul judiciar competent pentru emiterea cererii de urmărire internaţională.


UPDATE Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, după ce mandatul emis miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a ajuns la Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit unor surse judiciare.

 

DNA susţine că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se astfel înlocuirea cu arestarea preventivă.

„Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)”, se arată în cererea înaintată de DNA instanţei.

„În acest context, considerăm că există în prezent suficiente date din care rezultă că inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată şi totodată că există un risc real şi serios ca inculpatul să se sustragă de la răspundere penală datorită faptului că investigaţiile organelor de poliţie au relevat că a părăsit ţara. Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică şi anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deţinut funcţii publice importante şi care au fost sau sunt acuzaţi (ori condamnaţi) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie”, mai explică parchetul.

Procurorii spun că având în vedere faptul că lui Mazăre i se aduc mai multe acuzaţii, „este neechivoc interesul public ca inculpatul să fie privat de libertate prin arestare preventivă, în scopul înlăturării stării de pericol pentru ordinea de drept”.

Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea prin faptul că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.

„Modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forţă şi justiţie mă cercetează abuziv, nu ţine cont de legiile în vigoare, încalcă cu bună ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale, dovedeşte că sunt în continuare o ţintă politică, a statului paralel, care trebuie eliminată prin orice mijloace”, scrie fostul primar.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 2015, sub control judiciar, pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Alături de el sunt judecate şi alte persoane.

Potrivit unui comunicat DNA din 2015, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului, explicau procurorii.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.