Instanţa a amânat până pe 18 iulie decizia dacă îl liberează pe Dan Voiculescu. Ce se întâmplă cu prejudiciul de 60 mil Euro UPDATE

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat marţi, pentu 18 iulie, decizia dacă Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, poate fi liberat condiţionat. Hotărârea va fi definitivă. În prima instanţă, decizia a fost de liberare condiţionată a omului de afaceri.

11 iul. 2017, 04:26
Instanţa a amânat până pe 18 iulie decizia dacă îl liberează pe Dan Voiculescu. Ce se întâmplă cu prejudiciul de 60 mil Euro UPDATE

UPDATE Tribunalul București a amânat marți, pentru 18 iulie, decizia privind eliberarea condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA.

Un procuror de la DNA a spus în sala de judecată că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar și nu îndeplinește în acest moment condițiile pentru eliberare.

Procurorul a mai arătat că există o disproporție mare între cele 56 de zile câștigate de Dan Voiculescu pentru munca depusă în penitenciar, față de cele 330 de zile acordate pentru lucrările redactate. Reprezentantul DNA a mai cerut instanței să țină cont și de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri.

„Comisia a stabilit că scopul pedepsei nu a fost atins. Trebuie analizat comportamentul condamnatului, care transpare în procesul verbal întocmit de Comisia de la Penitenciarul Rahova. Vă rog să analizați dovezile temeinice de îndreptare. Voiculescu nu a avut un comportament merituos, ci unul obișnuit al oricărei persoane condamnate. Inculpatul nu a achitat prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat și nici măcar cheltuielile judiciare către statul roman”, a mai spus procurorul, care a subliniat faptul că Dan Voiculescu contestă în instanțe decizia de latură civilă din dosarul ICA.

De cealaltă parte, avocatul lui Voiculescu, Florian Șurghie, a spus că omul de afaceri a avut un comportament normal în detenție și a fost recompensat de 12 ori, aceasta fiind o dovadă de îndreptare.

Avocatul a adăugat că Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul din dosarul ICA, deoarece are toată averea sub sechestru și nu are disponibil „niciun leu”, cu excepția pensiei.

„A avut o atitudine respectuoasă față de personalul închisorii. A menținut relații neconflictuale cu ceilalți deținuti. Să te menții în relații neconflictuale și cu cei care poate caută violența este o altă dovadă de îndreptare. Procurorul spune că Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul. Are toată averea sechestrată. Nu are un leu disponibil cu excepția pensiei. ANAF a preluat sediile Intact și nu le-a valorificat nici până acum. Dan Voiculescu nu are posibilitatea să achite prejudiciul, pentru că averea sa și a fiicelor sunt sub sechestru (…) Eu l-aș privi pe Dan Voiculescu ca pe o persoană de 71 de ani care a stat aproape 3 ani în închisoare. Este un profesor universitar respectat. Mai folosește cuiva să fie perpetuată detenția în numele dovezilor temeinice de îndreptare? Dan Voiculescu a greșit față de societate și a fost pedepsit. Este un om de 71 de ani, pe care detenția îl chinuie”, a afirmat Șurghie.


UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au judecat, marţi, contestaţia formulată de procurori la decizia magistraţilor Judecătoriei sector 5, care în 8 iunie au stabilit că omul de afaceri poate fi liberat condiţionat. Judecătorii au amânat pronunţarea unei decizii până pe 18 iulie.

 

La şedinţa de judecată din 8 iunie, avocatul lui Dan Voiculescu a susţinut, la Judecătoria Sector 5, că acesta a arătat „stăruinţă în muncă” în penitenciar şi că omul de afaceri „nu trebuie îndreptat, pentru că are o educaţie solidă”, în timp ce procurorul DNA a spus că Voiculescu a avut doar 57 de zile câştigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câştigate prin elaborarea de lucrări ştiinţifice pentru care nu există nicio dovadă că au fost redactate în penitenciar.

Judecătoria Sectorului 5 motivează decizia de liberarea condiţionată a lui Dan Voiculescu arătând că acesta „a dat dovadă de stăruinţă în muncă” prin participarea la activităţi lucrative şi intelectuale, a avut un comportament exemplar în conformitate cu normele instituţionale şi o atitudine respectuoasă faţă de personalul unităţii, a participat constant la activităţile educaţionale, a conferenţiat la dezbaterea cu tema „Stări, emoţii, comportament uman” şi a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizite.

Judecătorii arată că până la 24 mai, Dan Voiculescu a executat în total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat în dosarul ICA, depăşind limita minimă de 1.217 zile care reprezintă o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se consideră executate în urma muncii prestate şi în urma redactării de lucrări ştiinţifice.

Citeşte şi: Motivarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu: A făcut 1.400 de zile de închisoare în 1.000 de zile, scriind cărţi

De asemenea, judecătorii vorbesc despre „stăruinţă în muncă”, atât prin participarea la curăţenie, cât şi prin scrierea a 11 lucrări ştiinţifice.

Mai mult, judecătorii spun că Voiculescu nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, având un „comportament exemplar, adecvat normelor instituţionale” şi a participat constant la activităţi educaţionale, primind mai multe recompense.

În motivarea deciziei se mai precizează că Dan Voiculescu a câştigat 1.882 de credite, participând la 48 de programe educaţionale în cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea îndreptării comportamentului acestuia.

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu, iar în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că „scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins”, astfel că se impune amânarea liberării condiţionate.

Omul de afaceri a mai avut o solicitare de liberare condiţionată, pe care Tribunalul Bucureşti i-a respins-o definitiv în 10 ianuarie, stabilind că el mai depune o nouă solicitare după dată de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formulă o nouă cerere.