Inundaţii în SUA: Barack Obama a decretat stare de catastrofă naturală

Președintele american Barack Obama a decretat, sâmbătă, stare de catastrofă naturală în zonele afectate de inundații, care s-au soldat cu 24 de morți în Virginia de Vest, în estul Statelor Unite ale Americii.

26 iun. 2016, 07:29
Inundaţii în SUA: Barack Obama a decretat stare de catastrofă naturală

Obama a cerut deblocarea unui „ajutor federal pentru a sprijini eforturile de restabilire furnizate de stat și colectivitățile locale în zonele lovite de furtuni puternice, de inundații, alunecări de teren și șuvoaie de noroi”, a indicat Casa Albă într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Furtuni puternice și ploi torențiale au provocat inundații grave în Virginia de Vest, care au afectat mii de oameni și au provocat importante întreruperi de energie electrică, în timp ce torentele au luat mașini.

Circa 21.300 de persoane nu aveau electricitate sâmbătă, a indicat Agenția pentru gestionarea situațiilor de urgență în Virginia de Vest, adăugând că sute de case au fost avariate, iar 60 de drumuri rămân închise.

Fotografii publicate pe pagina de Facebook a agenției arată un cartier din orașul Clendenin sub apele noroioase ale râului Elk, care s-a revărsat.

O altă victimă a fost găsită sâmbătă în comitatul Greenbier, ridicând bilanțul morților la 24, a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a administrației locale, Jessica Tice.

Un băiețel de opt ani, care a fost luat de ape în timp ce se plimba cu mama și sora lui, figurează printre victime, potrivit postului local de televiziune WSAZ.

Guvernatorul Virginiei de Vest, Earl Ray Tomblin, a declarat sâmbătă că se așteaptă ca 400 de militari ai Gărzii naționale să fie desfășurați în cursul zilei.

Potrivit Agenției pentru gestionarea situațiilor de urgență, multe adăposturi ale Crucii Roșii și comunității au fost deschise pe intreg teritoriul statului.

„Sunt atât de mulți comercianți, persoane fizice și biserici care se mobilizează toți”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată.