Inventatorul Mircea Tudor, pus sub acuzare şi obligat la plata unei cauţiuni de un milion de lei

Mircea Tudor, președintele companiei MB Telecom, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală, fiind acuzat că a plătit 6 milioane de lei unui avocat din Teleorman, pentru a fi ajutat să câștige licitații organizate de Autoritatea Națională a Vămilor.

17 iun. 2016, 08:47
Inventatorul Mircea Tudor, pus sub acuzare şi obligat la plata unei cauţiuni de un milion de lei

Potrivit unui comunicat al DNA, Mircea Tudor trebuie să plătească o cauțiune de un milion de lei, până la data de 30 iunie.

În același dosar, Liviu Ardeiaș, la data faptei avocat în Baroul Teleorman, în prezent aflat în detenție, este urmărit penal pentru trafic de influență

Procurorii susțin că, în intervalul noiembrie 2010 — aprilie 2011, Liviu Ardeiaș a primit, în două tranșe, în mod indirect, prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, suma de 6.000.000 de lei de la Mircea Tudor (asociatul și administratorul unei societăți comerciale), promițând în schimb că va interveni la anumiți funcționari din cadrul unor autorități, în vederea obținerii documentelor despre care susținea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Mircea Tudor, a unor contracte cu Autoritatea Națională a Vămilor privind sisteme de securizare.

Liviu Ardeiaș ar fi încasat comisionul de șase milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Națională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul său de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii.

Anchetatorii arată că banii au fost primiți indirect, prin intermediul unor operațiuni comerciale simulate, desfășurate între societatea lui Mircea Tudor și cabinetul avocatului Liviu Ardeiaș, prima tranșă, în cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranșă, de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011.

Suma de șase milioane lei încasată de Liviu Ardeiaș a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăți drept cheltuială cu achiziții de prestări servicii, deși banii ar fi fost folosiți, în realitate, pentru plata influenței menționate.

Conform DNA, în acest caz s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 euro), reprezentând impozit pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului.

Mircea Tudor a fost chemat vineri la DNA, unde a fost anunțat că a fost pus sub acuzare.

Avocatul Liviu Ardeiaș a mai fost trimis în judecată, alături de alte persoane, la 11 aprilie 2013, fiind condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare, în noiembrie 2015, de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru tentativă de înșelăciune. Într-un alt dosar, el a fost trimis în judecată, la 17 iunie 2013, pentru infracțiuni de evaziune fiscală, fiind condamnat definitiv, la 3 mai 2016, la cinci ani închisoare.