Ioan Oltean, turnat la DNA de preotul bisericii din Chitila

Deputatul Ioan Oltean a fost denunțat la DNA chiar de preotul bisericii din Chitila, acolo unde a luat șpaga de 600.000 de euro. Procurorii cer acum aviz de arestare pentru deputat, iar la instanță cer mandat de arestare pentru cei din ANRP, printre care și protejata lui Oltean, Crinuța Dumitrean. Judecătorii vor decide ce fac în cazul ei, pentru că Dumitrean este gravidă în şapte luni.

27 nov. 2015, 14:57
Ioan Oltean, turnat la DNA de preotul bisericii din Chitila

Singurul denunţ din dosarul penal al lui Ioan Oltean îi aparţine preotului bisericii din Chitila, acolo unde deputatul a luat mita de 600.000 de euro.

Omul de afaceri Mihai Rotaru i-a dat aceşti bani lui Ioan Oltean, pentru ca acesta din urmă să o influenţeze pe Crinuţa Dumitrean, fost preşedintel la ANRP, iar ea să aprobe despăgubirea pentru Mihai Rotaru. Preotul de la biserica din Chitila este cel care a intermediat legătura dintre cei doi şi cel care a şi făcut denunţ la DNA.

Deputatul Ioan Oltean era considerat ca un șef de Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), fapt dovedit prin rapiditatea cu care a fost rezolvată cererea de despăgubire în favoarea lui Mihai Rotaru, un „protejat” al deputatului. Mențiunea apare în referatul prin care DNA solicită instanței supreme arestarea preventivă a șase foști membrii ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, precum și a lui Sergiu Negurici (evaluator) și Mihai Rotaru (beneficiar despăgubire).

Dosarul vizează modul abuziv în care membrii Comisie au aprobat, în anul 2010, un dosar de despăgubire pentru Mihai Rotaru, în legătură cu un teren de 62.000 mp situat în municipiul Pitești, a cărui valoare a fost supraevaluată.

Potrivit DNA, aprobarea de către ANRP a dosarului de despăgubire a fost urgentată la intervenția deputatului Ioan Oltean, care a primit în schimb de la Mihai Rotaru suma de 600.000 euro, bani ce au fost dați într-o biserică din Chitila.

Procurorii notează că, în noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat de la proprietarul de drept al terenului drepturile litigioase pentru terenul de 62.000 mp din Pitești. La câteva zile după ce a cumpărat drepturile litigioase, Mihai Rotaru a depus la ANRP o cerere de despăgubire.

Pentru a avea însă prioritate, Rotaru a depus cererea ca și cum ar fi aparținut persoanei care îi cesionase drepturile litigioase, deoarece aceasta era în vârstă și putea beneficia de urgentarea soluționării dosarului, fără însă ca Rotaru să depună o procură de reprezentare.

Mihai Rotaru a depus abia în aprilie 2010 o dovadă la dosar că era cesionar, însă dosarul său de despăgubire a fost soluționat în continuare în regim de urgență.

Procurorii DNA susțin că Mihai Rotaru a beneficiat și de ajutorul deputatului Ioan Oltean, cel care avea influență pe lângă Crinuța Dumitrean. „Ioan Oltean era ca un șef pentru Crinuța Dumitrean, fiind notoriu în rândul funcționarilor că Mihai Rotaru avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluționări rapide și despăgubiri generoase, președinta acordând sprijin direct soluționării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta„, se arată în referatul DNA.

Anchetatorii notează că Ioan Oltean, ca deputat, nu avea legătură cu modul de funcționare al ANRP, el activând în comisii permanente din domeniul administrației locale și nu a avut inițiative legislative în legătură cu proprietățile preluate abuziv. „Cu toate acestea, Ioan Oltean era o prezența constantă în instituție (ANRP, n.r.), în biroul președintei și era considerat ca un șef de către aceasta„, mai spus procurorii.

Pe 17 iunie 2010, Comisia din ANRP a aprobat acordarea unei despăgubiri în valoare de aproape 109 milioane lei către Mihai Rotaru, în condițiile în care Direcția pentru Contencios din ANRP comunicase faptul că acel teren era supraevaluat.

CITEŞTE ŞI: Deputatul Ioan Oltean află pe 9 decembrie dacă va fi ARESTAT în Dosarul ANRP