Ioana Băsescu, anchetată pentru complicitate la spălare de bani în campania fostului preşedinte Traian Băsescu UPDATE

Ioana, fiica cea mai mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, s-a prezentat joi, la DNA, unde a fost audiată aproape patru ore. Potrivit România TV, Ioana Băsescu este anchetată pentru complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar care vizează finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Traian Băsescu. La Direcţia Naţională Anticorupţie au ajuns, joi, şi Elena Udrea şi jurnalistul Dan Andronic.

22 sept. 2016, 05:20

UPDATE Potrivit unor surse judicare, ancheta în acest dosar vizează finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Traian Băsescu. Denunțătorul din dosar a susținut că ar fi cheltuit un milion de euro, bani care ar fi fost derulați prin mai multe firme, transmite Digi24.

În acest caz mai este vizat şi fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în mandatul Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia. Avocatul lui Nastasia a declarat că clientul său a fost pus sub control judiciar în această cauză, în legătură cu o luare de mită.

Se fac cercetări în legătura cu infracțiuni de luare de mită și este vorba de denunțul formulat de o persoană că, în perioada 2009, atunci când a fost campania electorală, ar fi contribuit cu sume de bani pentru campania prezidențială. (…) Este vorba despre un denunțător care avea mai multe contracte cu Ministerul Turismului în acea perioada. (…) Clientul meu are calitate de suspect, acuzat de luare de mită. Este cercetat sub control judiciar„, a declarat Vasile Pleșa, avocatul lui Gheorghe Nastasia.

Avocatul a precizat că în această cauză sunt denunţuri în care se arată că structuri din acea perioadă, care aveau legătură cu unităţile administrativ-teritoriale, ar fi participat cu sume de bani la campania electorală din 2009.

Vasile Pleşa a precizat că este vorba de un denunţător care a avut în acea perioadă mai multe contracte cu Ministerul Turismului. Avocatul a mai spus că nu ştie ce amestec ar avea Ioana Băsescu, precizând că nu i-a văzut numele în dosar.

Avocatul Ioanei Băsescu a declarat, citând dintr-un articol din Codul Penal, la ieşirea de la DNA, că „urmărirea penală nu este publică”. În schimb, Ioana Băsescu nu a dat nicio declaraţie de presă nici la intrarea şi nici la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ioana Băsescu a fost citată într-un dosar vizând fapte de corupţie, fiind suspectă de complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, potrivit România TV.  Dosarul întocmit de procurori ar viza tranzacţii cu terenuri în localitatea Nana, Călăraşi.

La Direcţia Naţională Anticorupţie sunt audiaţi, în acest moment, şi Elena Udrea, şi jurnalistul Dan Andronic. Elena Udrea a declarat că a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar, fără a preciza despre ce cauză este vorba. Dan Andronic a spus, la intrarea în DNA, că va da declaraţii în calitate de martor într-un dosar din 2015.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a acuzat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că a format un grup de procurori care se va ocupa de arestarea uneia dintre fiicele sale.

Am aflat prin DNA că este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia din nepoţi, adica va aresta părinţii. Sunt câţiva procurori apropiaţi doamnei Kovesi pe care i-a cărat şi i-a pus consilieri după ce au rezolvat nişte dosare. Nu o să spun nume, dar vă spun acest adevăr, va veni şi acea zi când voi face publice numele”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Nu este prima dată când fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu se află în faţa procurorilor DNA. Aceasta a mai fost audiată, în 2014, în calitate de martor, în dosarul terenurilor pe care le deţine în comuna Nana.