Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe: Viitoarele negocieri cu Marea Britanie nu par o prioritate pentru oficialii români

În timp ce toate statele membre UE sunt preocupate de modul în care vor negocia cu Marea Britanie condițiile după  Brexit, oficialii români par preocupați doar de alegerile parlamentare din iarnă, scrie Ioana Petrescu, fostulministru de Finanţe, pe blogul ei.

06 oct. 2016, 11:31
Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe: Viitoarele negocieri cu Marea Britanie nu par o prioritate pentru oficialii români

„Negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a fost miercuri la București și a discutat cu Premierul Cioloș despre pregătirea negocierilor ce vor avea loc odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Această vizită reprezentă un prilej pentru autoritățile române să își prezinte planul de negociere și în urma consultărilor cu înaltul oficial european să construiască o strategie clară, în consens cu celelalte state membre ale UE.

Însă, astăzi nu prea știm care este poziția României, pentru că Guvernul nu a anunțat vreun plan referitor la Brexit, nici acum, la mai bine de 3 luni de la referendumul din Marea Britanie. După întâlnirea de miercuri, premierul a spus doar că  „Este important ca negocierile ce vor avea loc între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii să fie organizate într-un format inclusiv ce asigură o viziune comună a statelor membre în format UE27 și a instituțiilor europene cu privire la elementele negociate. Opțiunea României în ceea ce privește discuțiile privind viitorul Uniunii Europene este clară: țara noastră dorește să fie parte a nucleului de integrare europeană având mijloacele și voința politică necesare pentru a aduce valoare adăugată în această dezbatere”. Adică, mai pe românește, vom face doar ceea ce ne vor spune alții că trebuie să facem”, a scris Ioana Petrescu.

Citeşte continuarea AICI.