Iohannis, despre reforma în Educaţie: Ce facem azi, desfacem mâine, ce construieşte un guvern, distruge altul

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an academic, la Universitatea din București. Şeful statului a vorbit în faţa studenţilor şi profesorilor despre învăţământul din România şi despre reforma în educaţie.

05 oct. 2015, 08:36
Iohannis, despre reforma în Educaţie: Ce facem azi, desfacem mâine, ce construieşte un guvern, distruge altul

Începutul anului universitar ne regăsește pe fiecare dintre noi în ipostaze diferite, dar cu preocupări comune. Pentru studenți, fie că sunt la debutul sau la finele parcursului universitar, începe un nou an de studiu, descoperire și creștere. Pentru profesori și comunitatea academică acest moment marchează întâlnirea cu următoarea generație de tineri, cu noi provocări și experiențe.

Pentru autorități ar trebui să fie un moment de reflecție și analiză asupra sistemului universitar. Iar pentru mine, ca Președinte, dincolo de bucuria de a fi alături de dumneavoastră, este ocazia perfectă pentru a aduce din nou în discuție tema Educației în România„, a spus Klaus Iohannis la festivitatea de deschidere a noului an academic de la Universitatea Bucureşti.

Oricât de diferite ar fi opiniile noastre despre educație și reformarea ei, nu mă îndoiesc că, în mod fundamental și principial, ne dorim același lucru: un învățământ superior românesc performant, care produce elite, care câștigă apreciere internațională, care formează caractere și promovează valori„, a spus Iohannis.

Iohannis: Am mari așteptări de la comunitatea academică în a participa activ la dezbateri publice care pot modela societatea

Acesta a reiterat că dezbaterile pe care le-a lansat pe tema Educației nu se pot desfășura fără contribuția, expertiza și autoritatea universităților. „Prima temă de dezbatere este cum punem în valoare, prin intermediul universităților, întregul potențial al poporului român și al fiecărui individ, indiferent unde s-a născut și a crescut, indiferent dacă trăiește în mediul urban, rural sau în afara granițelor, indiferent cât de bogați sau de săraci sunt părinții săi.

A doua temă privește rolul universităților în creșterea economică. A gândi pe termen lung un sistem care oferă absolvenților oportunități de angajare nu este doar o chestiune economică și cu atât mai puțin una exclusiv personală, ci ține chiar de securitatea națională. Educația de calitate, conectată la piața muncii, creșterea economică și dezvoltarea unei societăți sunt fațetele aceluiași întreg și se condiționează reciproc.

Dialogul mediului universitar cu angajatorii români și străini a încetat să fie o simplă opțiune punctuală și a devenit o necesitate, dacă ne dorim o educație și o economie performante. Specializarea inteligentă, transferul tehnologic, inovarea și antreprenoriatul fac economia de succes și societatea prosperă.

În al treilea rând, trebuie să ne aplecăm asupra dimensiunii sociale a universităților și capacității acestora de a genera idei și soluții pe teme de interes social. Am mari așteptări de la comunitatea academică și științifică în a participa activ și creativ la dezbateri publice care pot modela societatea, care pot transforma sistemele publice, care pot reduce inechitățile sociale și care, nu în ultimă instanță, pot profila România în plan internațional.

În fine, o altă întrebare este cum răspund universitățile provocărilor secolului XXI sub aspectul performanței, cercetării științifice, dar și fluxului internațional de schimburi academice. Universitățile noastre pot lua ce este mai bun din fenomenul globalizării, își pot folosi atuurile pentru a aduce diversitate și excelență în corpul studențesc și profesoral.

Sistemul universitar românesc poate deveni un pol pentru studenți din întreaga lume și își poate reînnoi forța de atracție. Aceste imperative sunt cu atât mai semnificative cu cât criza demografică ne obligă să fructificăm mai bine întregul potenţial al României„, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Ce facem azi, desfacem mâine, ce construiește un guvern, distruge următorul”

Şeful statului a declarat că reforma în Educaţie se poate face doar prin dialog autentic cu cei interesați și afectați, altfel este condamnată la eșec. „O viziune pe termen lung trebuie să țină cont de realități și să anticipeze consecințe. Altfel, ce facem azi, desfacem mâine, ce construiește un guvern, distruge următorul, ce aprobă un Parlament înainte de alegeri, modifică alt Parlament imediat după”, a precizat preşedintele.

Am avut de curând o Lege a Educației făcută fără un asemenea dialog, iar consecințele se resimt până astăzi. A fost nevoie de modificarea ei ulterioară pentru ca mii de cadre universitare să nu fie obligate să părăsească sistemul. Dacă vrem o Educație de calitate va trebui să-i asigurăm o legislație de calitate, care nu se face în funcție de interese personale sau calcule politice, care nu se modifică o dată pe săptămână și care nu cade pradă populismului„, a adăugat acesta.

Klaus Iohannis a subliniat că pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea, universitățile românești trebuie să fie susținute public, răsplătindu-le performanța în educație și cercetare, în conectarea internațională și implicarea regională, în fructificarea potențialului uman printr-o pregătire de calitate. „Mă angajez să fiu un aliat al dumneavoastră, pentru o mai mare responsabilitate publică și integritate în învățământul superior românesc”, a conchis şeful statului.