Iohannis: Aştept ca evaluarea ambasadorilor să fie făcută ca şi până acum. Voi lua o decizie de la caz la caz

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că aşteaptă ca evaluarea ambasadorilor să fie realizată de MAE ca şi până acum, arătând că în cazul în care ministrul de Externe îi va sesiza că lucrurile nu merg bine într-o anumită ambasadă, va lua decizia după ce îşi va face o părere în acest caz.

23 mart. 2018, 12:38
Iohannis: Aştept ca evaluarea ambasadorilor să fie făcută ca şi până acum. Voi lua o decizie de la caz la caz

„Nu cred că trebuie să hiper-reacţionăm la această chestiune. Cu toţii ne dorim ambasade performante şi MAE are o procedură uzuală, anuală de evaluare a ambasadorilor. Eu mă aştept să facă exact acest lucru care s-a făcut şi până acum, iar în măsura în care ministrul de Externe constată că într-o anumită ambasadă lucrurile nu au mers bine şi solicită o discuţie cu mine pentru a prezenta situaţia, evident că voi accepta această discuţie, dar decizia o voi lua de la caz la caz după ce îmi fac eu o imagine asupra chestiunilor”, a afirmat şeful statului.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă România intenţionează să expulzeze diplomaţi ruşi.

„Discuţia despre expulzarea diplomaţilor ruşi nu este o discuţie care poate avea o decizie în Consiliul European. Este o chestiune de securitate naţională în fiecare din statele noastre membre şi câţiva dintre colegii noştri au avut opinii în această chestiune şi ca urmare majoritatea dintre noi vom continua acasă discuţia în formatul constituţional potrivit şi vom lua o decizie în această chestiune. (…) Când vom avea o decizie, o vom face publică”, a spus Iohannis.

Joi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, declara că a început evaluarea ambasadorilor României, menţionând că a primit toate materialele solicitate şi va face o evaluare „cantitativă şi calitativă”. Anterior, el preciza că nu există nicio listă cu şefi ai misiunilor diplomatice care vor fi evaluaţi, acţiunea fiind una anuală.

Citeşte şi: Iohannis, despre scrisoarea lui Dăncila către Juncker: I-am rugat să trateze chestiunea exhaustiv şi să vină cu răspunsuri pertinente

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Citeşte şI: Klaus Iohannis: Decizia privind propunerea de revocare a şefei DNA o voi lua după Paşti